Liberty Galaţi se ia la trântă cu… ArcelorMittal

Liberty Galaţi se ia la trântă cu… ArcelorMittal

Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
6 comentarii

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi a intrat în competiţie directă cu fostul grup din care a făcut parte, ArcelorMittal, acesta fiind, de altfel, şi unul dintre obiectivele Comisie Europene atunci când, în contextul afacerii Ilva, a impus "un pachet de separare" menit să păstreze competitivitatea pe piaţa europeană a oţelului.

Noua conjunctură pe piaţă este, totuşi, una favorabilă combinatului gălăţean, dat fiind faptul că nu numai că a reuşit să-şi păstreze clienţii pe care îi avea pe vremea când făcea parte din ArcelorMittal, dar a reuşit să atragă şi noi clienţi, a arătat directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.
"Eram mai înghesuiţi înainte. În Europa suntem mai puţini în noul grup, prin urmare vor fi mai puţine limitări. Într-adevăr, vom fi în competiţie cu ArcelorMittal, dar acesta era şi scopul. Întreaga tranzacţie a pornit de la solicitarea Comisiei Europene de a crea un competitor puternic grupului ArcelorMittal. Oricum, oriunde te duci în Europa eşti în competiţie cu cineva. Şi noi credem că am fost suficient de puternici în ultima perioadă, cu o creştere producţie cu 15 la sută în ultimele şase luni. Iar dacă am crescut, de la competiţie am câştigat aceşti 15 la sută…", a declarat pentru "Viaţa liberă" directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.
Acesta a precizat că, de un an de zile, unitatea pe care o conduce a devenit autonomă faţă de Grupul ArcelorMittal. "CE a cerut ca, în acele detalii semnificative, referitoare la competitivitatea pe piaţă, să existe o barieră între noi; să nu comunicăm informaţii care ar putea să afecteze această competitivitate. Aici ne referim, de exemplu, la informaţii comerciale de felul unde vindem, ce vindem, cui vindem, cum cumpărăm, cum ne facem strategia de vânzare. Lucru care a fost implementat încă de anul trecut. De un an de zile sunt autonomi şi am fost în competiţie directă, inclusiv cu Ilva, noul combinat cumpărat de ArcelorMittal", a explicat directorul general Bogdan Grecu.
Apartenenţa la UE generează pentru combinatul de la Galaţi şi avantaje, dar şi dezavantaje. "Avantajele sunt, de exemplu, de natură logistică, în ceea ce priveşte costurile de transport, accesul la pieţe, inclusiv din afara UE. De asemenea, suntem aproape de Dunăre şi de Marea Neagră, ceea ce ne face flexibili atât în aprovizionare, cât şi în livrări. (…) Un dezavantaj al apartenenţei la UE ar fi că plătim pentru o politică de mediu în care noi suntem mai exigenţi decât cei din jur. Aici, eu, dacă emit dioxid de carbon, trebui să plătesc 100 la sută acest cost, dar la 18 km distanţă, în Ucraina, producătorii emit dioxid de carbon fără să plătească nimic. Şi atunci acest lucru ne dezavantajează enorm în faţa importurilor. Ne luptăm cu importuri din Ucraina, Rusia, Turcia, care sunt principalii noştri competitori în zonă şi cărora, la produse similare, nu le impune nimeni acele costuri care ţin de emisiile de carbon", a explicat directorul combinatului Liberty Galaţi.
Dincolo, însă, de aceste "iţe" destul de încurcate pe piaţa europeană a oţelului, obiectivul combinatului de la Galaţi este de a-şi creşte producţia la 3 milioane de tone de oţel pe an, cu aproape 50 la sută mai mult decât în prezent.

Citit 9583 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:27

6 comentarii

 • postat de JR Duminică, 21 Iulie 2019 11:59 86.124.200.*** Link la comentariu
  0
  1

  Marirea (dublarea) productiei se va face intensiv, cu actualele capacitati tehnice si resursa umana (daca da, pentru cat timp??) sau extensiv, marind capacitatile tehnice si umane? Vor creste importurile de materii prime? De unde? Se vor folosi resurse din Romania? Preturile la energia electrica, motorina si gaz vor influenta pretul otelului? Daca da, unde se va vinde?
  Ce activitati se vor mai subcontracta?
  Care ar fi strategia pentru obtinerea acestui obiectiv?

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Miercuri, 17 Iulie 2019 14:22 86.34.180.*** Link la comentariu
  9
  7

  Sa stati linistiti! Se va alege praful de magaoaie. Galatiul nu are vocatie si conditii de a face metalurgie performanta. Daca era altfel, Sidexul ar fi fost cumparat de la bun inceput de alte firme, nu de papucari pusi pe capatuiala. Ce astia nu' s la fel ca primii. Au venit sa mai desurubeze ce mai e pe acolo de luat. Vom ramane noi sa punem in locul unde a fost odinioara combinatul, plopi tremuratori si salcie plangareata.

  Raportează
 • postat de Marius Miercuri, 17 Iulie 2019 13:52 92.86.81.*** Link la comentariu
  5
  6

  Sa te iei la tranta cu un colos e cam greu mai ales ca fostul proprietar stie unde si cum sa vanda .
  Unde mai pui ca ArcelorMittal a anuntat perioada de inactivitate ptr combinatele sale din unele tari din Europa datorita pietei scazute si a preturilor ridicate la materie prima , energie , etc.
  Noi crestem productia si avem viziuni .
  Vom vedea pe fapte si cifre ce se va intampla in mod real .

  Raportează
 • postat de siatat Miercuri, 17 Iulie 2019 09:11 109.166.135.*** Link la comentariu
  9
  13

  foarte arogant tipul . sa-si vada de afacerile lui nu de ..... treburile altor pietoni. fara noi combinistii , el este doar un nume si atat. noi ii facem lui salariu.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 17 Iulie 2019 07:38 5.13.171.*** Link la comentariu
  8
  11

  Salariaţii au câştigat 15% în ultimele 6 luni ???

  Dacă nu o să rămâneţi cu ditamai fiarele industriale şi investiţiile de sute de milioane de euro FĂRĂ NICIUN ANGAJAT !!!

  Valabil pentru orice firmă care ARE BANI PROFIT, INVESTIŢII, UTILAJE dar nu dă şi angajaţilor productivi pe măsură !!

  Acolo unde patronul are maşină germană nouă (ca să facă germanu viaţa de lux fericită pe spate la fraieri) dar plăteşte sub limită proprii angajaţi
  o să rămână patronul.... cu maşina şi firma în faliment.

  Lăudaţi PSD care aprobă aducerea de pakistanezi, nepalezi, vietnamezi PENTRU A DEZECHILIBRA PIAŢA MUNCII !!

  PSD nu ţin cu ANGAJAŢII ROMÂNI ei ajută firmele să aducă străini, ca să dea salarii mici la români cu ameninţare !

  PSD tot ţipă că vor românii să se întoarcă, dar la salarii de nepalezi şi vietnamezi !

  Nu i-a interesat niciodată cu adevărat oamenii muncii, neavând nimic în legătură cu social democraţia.

  Bine că i-au votat galații din ORAŞUL ROŞU !!
  Rezultatul se vede clar după 30 de ani trăiţi degeaba.

  Raportează
 • postat de galatean Miercuri, 17 Iulie 2019 06:21 5.13.226.*** Link la comentariu
  2
  25

  Situatia este dezastruoasa, in primul rand s-a distrus resursa umana din combinat, in special la nivel de maistri si muncitori, din cauza politicii de resurse umane dusa pe vremea francezilor, in schimb ce departamentele si serviciile neproductive sunt pline. A doua problema o reprezinta subfinantarea din anii trecuti, bani putini pentru mentenanta echipamentelor, s-a mers si inca se merge din inertie, nu dupa o anumita planificare. Adica Doamne ajuta sa nu crape echipamentul si saptamana asta !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.