Ultima zi pentru depunerea declaraţiei unice

Ultima zi pentru depunerea declaraţiei unice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 31 iulie, este ultima zi în care pot fi depuse la Finanţe declaraţia unică şi Formularul 230 (pentru redirecţionarea unui procent din impozit). 2019 ar fi trebuit să fie primul an în care depunerea acestor formulare se face exclusiv online, dar Guvernul a acceptat ca acestea să fie depuse şi în format "clasic", pe hârtie. Nedepunerea în termenul stabilit a declaraţiei unice poate fi sancţionată cu amendă de până la 500 de lei.

Începând din anul 2018, Fiscul nu a mai emis şi nu a mai trimis contribuabililor decizii de impunere pentru veniturile din activităţi independente şi a ales varianta autoimopunerii. Stabilită iniţial pentru data de 15 martie, data-limită pentru depunerea declaraţiei unice a fost amânată pentru 31 iulie. Astfel, astăzi este ultima zi în care contribuabilii persoane fizice au de  depus - online, dar şi pe format hârtie - declaraţia pentru veniturile din anul 2018 şi estimarea de venituri pentru 2019. Obligaţia depunerii o au persoanele fizice care au obţinut venituri impozabile extrasalariale din activităţi independente, dar şi cei care estimează că vor realiza venituri extrasalariale şi în 2019.

Conform ANAF, declarația unică trebuie completată obligatoriu de toate persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de către cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. În același timp, toate persoanele care aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune declaraţia unică ANAF, online. Sunt exceptați de la plata contribuțiilor sociale cei care obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către către plătitorul de venit. În același timp, mai sunt scutiți de declarația unică cei care obțin venituri nete cumulate sub plafonul stabilit, de 12 salarii minime brute pe economie, adică mai mici de 24.960 de lei în anul 2019.

Conform estimărilor actuale, în România sunt circa un milion de persoane care obţin venituri din activităţi independente, acestea activând sub diferite forme, fie că sunt PFA (Persoană Fizică Autorizată), acţionari în diverse companii cu profit şi dividende, ÎI (Întreprindere Individuală), ÎF (Întreprindere Familială), PFI (Persoane Fizice Independente), fie că activează în domeniul profesiilor liberale.

Declaraţia unică se poate depune prin serviciul Spaţiul Privat Virtual de pe site-ul ANAF (caz în care este necesară realizarea unui cont de utilizator) sau poate fi transmisă ANAF prin intermediul serviciului "Depunere declaraţii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza unui certificat digital calificat. De asemenea, "Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice" poate fi depusă din nou şi pe hârtie, după ce Guvernul a eliminat obligativitatea ca ea să fie depusă exclusiv online. Astfel că formularul completat poate fi transmis şi prin poştă sau se poate depune la sediul unităţilor fiscale.

Nedepunerea declaraţiei unice până pe 31 iulie este pasibilă de o amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei.

Ultima zi şi pentru formularul "2 la sută"

Ziua de 31 iulie este termen-limită şi pentru depunerea Formularului 230, folosit de către salariați și pensionari pentru a redirecționa o parte din impozitul pe care sunt obligați să-l plătească statului către entități nonprofit sau unități de cult. "Potrivit legii fiscale, 3,5 la sută se poate duce către entitățile non-profit sau către unitățile de cult care sunt și furnizori de servicii sociale, acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat. Dacă nu au această calitate, atunci se poate redirecționa doar 2 la sută către acestea", informează avocatnet.ro. Redirecţionarea se face pentru impozitul aferent anului 2018 şi se poate opera şi prin Spaţiul Privat Virtual. De ce e bine să alegi o entitate, alta decât statul, căreia să-i oferi cei 2 sau 3,5 la sută din impozitul tău? Pentru că acei bani oricum îi plăteşti, aşa că mai degrabă alegi pe cineva despre care ştii că va face ceva concret şi bine cu banii pe care i-i trimiţi.

Citit 1087 ori Ultima modificare Marți, 30 Iulie 2019 22:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.