Cum pot beneficia gălăţenii de amnistia fiscală

Cum pot beneficia gălăţenii de amnistia fiscală
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O dată cu publicarea, la mijlocul săptămânii trecute, în Monitorul Oficial a Ordinului MFP 2643/2019 privind amnistia fiscală, aproximativ 600.000 de persoane din întreaga ţară pot cere înapoi de la stat sumele reprezentând CASS plătit fără a fi datorat. Procedura este foarte simplă, trebuie depusă doar o cerere de restituire la Fisc.

Concret, este vorba despre persoanele care, în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, au plătit contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi au realizat venituri sub acest nivel. Amnistia fiscală pentru persoanele din această categorie a fost oficializată de Guvern la sfârşitul lunii mai, prin OUG 31/2019, când a fost anulat CASS-ul pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, care au fost obținute în perioada menţionată. Au existat însă persoane care au apucat să achite deja CASS-ul înainte ca amnistia fiscală să fie dată de Executiv. Acesta este motivul pentru care Ministerul Finanţelor Publice a publicat în Monitorul Oficial Ordinul 2643/2019, care le permite persoanelor fizice vizate de amnistia fiscală să ceară înapoi banii achitaţi pentru CASS, prin solicitare scrisă.

Conform MFP, valoarea CASS care face obiectul amnistiei fiscale este cu puţin mai mare de un miliard de lei. „Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei”, preciza nota de fundamentare care a însoţit proiectul de ordonanţă de urgenţă. 

Conform documentului, procedura pentru primirea sumelor achitate, dar nedatorate, constă în depunerea unei cereri de restituire la Fisc. Totuşi, dacă există datorii, Fiscul o să le scadă din CASS-ul de restituit și suma rămasă (dacă mai rămâne ceva) va fi returnată, scrie avocatnet.ro. Dacă nu sunt datorii, se va restitui întreaga sumă achitată de persoanele fizice ca CASS. Persoanele fizice care n-au plătit CASS-ul nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de amnistia fiscală, deoarece aceasta se aplică automat, mai scrie avocatnet.ro.

Citit 1232 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2019 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.