Liberty Steel - parte a GFC Alliance, grup deținut la nivel global de industriaşul Sanjeev Gupta - care recent a convenit achiziţionarea combinatului siderurgic de la Galaţi, intenţionează să investească mai mulţi bani în oţelăriile pe care le-a preluat de la ArcelorMittal. Informaţiile au fost confirmate de directorul executiv (CEO) Liberty Steel, Jon Bolton, în cadrul unor declaraţii acordate agenţiei de ştiri Bloomberg. Investiţiile fac parte dintr-un plan mai amplu de consolidare a poziţiilor pe piaţa oţelului şi de contracarare a efectelor pe care le au, la nivel global, schimbarea de către SUA a politicilor tarifare.
Managerul Liberty Steel, Jon Bolton, a spus că în următorii cinci ani Liberty Steel vrea să investească peste 400 milioane de euro în cele şapte oţelării pe care le-a preluat de la ArcelorMittal, în ideea de a menţine capacităţile, a extinde gama de produse şi a realiza mai multe produse de calitate ridicată. Bolton a subliniat că aproape jumătate din aceste investiţii vor fi făcute la combinatul de la Galaţi, deoarece perspectivele de creştere din România sunt mai bune decât în alte părţi ale Europei.
Decizia celor de la Liberty Steel vine într-un moment în care industria siderurgică se confruntă cu provocările create de tarifele vamale suplimentar introduse de SUA, tarife care reorientează spre Europa exporturile altor mari producători, la care se adaugă costurile mai mari cu materiile prime şi energia.
"Evaluăm în mod continuu modul în care condiţiile comerciale internaţionale ne afectează operaţiunile, însă credem că operaţiunile noastre din Europa continentală sunt bine poziţionate pentru a face faţă oricărui impact negativ. Ne aşteptăm ca pieţele cheie pentru operaţiunile pe care le-am achiziţionat recent în Europa să înregistreze performanţe peste media europeană, de exemplu România va înregistra o creştere de 3,1 la sută", a spus Bolton.
Planuri de dezvoltare
Încă din faza de negociere a preluării combinatului de la Galaţi, Jon Bolton prezenta, în cadrul unui interviu acordat ziarului „Viaţa liberă”, o serie de elemente din strategia avută în vedere: „Obiectivul nostru este să îi oferim Combinatului de la Galați, la fel ca și celorlalte unități din grup, independența de a-și dezvolta rețeaua de vânzări în Europa și în orice alte țări în care pot opera în mod competitiv. Liberty îi va oferi combinatului de la Galați posibilitatea de a produce la capacitate maximă prin extinderea în piețe noi pe care înainte nu le accesa. (…) Există un plan de dezvoltare pentru creșterea capacității de producție de la valoarea inițială de 2 milioane de tone pe an la 3 milioane de tone pe an și de a investi atât în echipamente, cât și în dezvoltarea oamenilor, pentru a garanta o creștere pe termen lung. Acest lucru include investiții în producția primară de oțel și în cea de rulouri laminate la cald. După această etapă vom lua în considerare modalități de a crește producția peste valoarea de 3 milioane de tone anual. Ca parte a îmbunătățirilor aduse laminoarelor ne vom concentra cu siguranță, după cum am spus, pe rulourile laminate la cald, dar, de asemenea, alături de echipa de la Galați, vom lucra pentru a ne consolida și a crește poziția în piață și pentru alte produse”.
Obiective pe piaţa oţelului
În luna iulie a acestui an, Liberty Steel a plătit 740 milioane euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. În prezent Liberty Steel, parte din grupul GFG Alliance deţinut de miliardarul Sanjeev Gupta, a ajuns la aproximativ 30.000 de angajaţi.
Compania intenţionează să majoreze vânzările noilor sale combinate cu 50 la sută până în 2022 şi vrea ca guvernele să crească investiţiile în infrastructură şi energie pentru a susţine creşterea economică şi avansul industriei oţelului. În declaraţiile acordate Bloomberg, Bolton a apreciat că există progrese reale în Cehia şi România, adăugând că este "foarte pozitiv" cu privire la viitorul sectorului oţelului în Europa Centrală.
"O industrie siderurgică revigorată în aceste ţări va susţine lanţurile de aprovizionare, va stimula dezvoltarea de noi surse sustenabile de energie, va crea şi păstra noi locuri de muncă calificate şi va crea un viitor mai sustenabil şi mai competitiv pentru industrie", a mai spus directorul Liberty Steel.
Odată cu preluare efectivă de către Liberty Steel, în luna iulie, combinatul de la Galaţi a intrat într-o amplă perioadă (aproximativ 100 zile) de evaluare a activelor şi operaţiunilor, urmând ca la finalul acesteia, undeva la mijlocul lunii octombrie, să fie fixate planurile detaliate de derulare a investiţiilor şi a viitoarei strategii de piaţă. În primele şase luni ale acestui an, producţia combinatului de la Galaţi a crescut cu 15 la sută.