Doar 1 la sută din solul agricol al Galaţiului este de clasa I

Doar 1 la sută din solul agricol al Galaţiului este de clasa I
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Conform unui raport prezentat de Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Galaţi în cadrul Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectură, terenurile agricole din judeţ se încadrează, în medie, la clasa a III-a de calitate, cu nota de bonitare 46. Doar 3.500 de hectare din judeţ sunt de calitatea I.

Bonitatea terenurilor agricole reprezintă operaţiunea complexă de cunoaştere aprofundată a condiţiilor de creştere şi dezvoltare a plantelor şi de determinare a gradului de favorabilitate al acestor condiţii pentru diferite folosinţe şi culturi, prin intermediul unui sistem de indici tehnici şi note de bonitare, se afirmă în raportul citat.

Pentru terenurile agricole, nota de bonitare naturală reprezintă media aritmetică a notelor de bonitare pentru opt culturi cu aria de răspândire cea mai mare, şi anume: grâu, orz, porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartof, soia şi mazăre/fasole. Pentru livezi, se face media aritmetică a notelor pentru: măr, păr, prun, la care se adaugă, după caz, nota speciei cireş/vişin ori piersic sau cais. Pentru viţa-de-vie, nota de bonitare naturală deste media aritmetică a celor două categorii, vie de vin şi vie de masă.

În baza notei de bonitare, terenurile se grupează în cinci clase de calitate. Clasa I are între 81 şi 100 de puncte de bonitare, clasa a II-a are de la 61 la 80, clasa a III-a, de la 41 la 60, clasa a IV-a se încadrează la 21-40 puncte de bonitare, iar clasa a V-a, de la 0 la 20 de puncte.

Raportat la suprafaţa agricolă totală cartată a judeţului Galaţi de 348.712 hectare, încadrarea medie a terenurilor este clasa a III-a de calitate, cu nota de bonitare 46.

La clasa I de calitate se încadrează doar 1 la sută din totalul terenurilor agricole (3.509 ha), din care cele mai multe suprafeţe sunt în interiorul UAT-urilor Frumuşiţa (707 ha), Cosmeşti (539 ha), Tg.Bujor (358 ha), Cuca (365) şi Folteşti (322).

În clasa a II-a de calitate se încadrează o suprafaţă totală de 73.012 ha (21 la sută din total), cu suprafeţe de peste 1.000 de hectare în localităţile Galaţi, Tecuci, Barcea, Băleni, Băneasa, Bereşti-Meria, Braniştea, Cerţeşti, Corod, Cudalbi, Drăgăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Iveşti, Matca, Nicoreşti, Tudor Vladimirescu, Vânători şi Vlădeşti.

Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului (42 la sută) se încadrează în clasa a III-a de calitate, cu note de bonitare între 41 şi 60 puncte, cu răspândire în toate UAT-urile. Distribuite în toate teritoriile administrative sunt şi terenurile încadrate la clasele a IV-a (93.785 ha, 26 la sută) şi a V-a (33.289 ha, 10 la sută).

Conform raportului OSPA Galaţi, terenurile cu cele mai bune clase de calitate sunt situate în Câmpia Covurluiului şi Câmpia Tecuciului. În zona colinară, solurile sunt mai slabe calitativ, fiind influenţate de procese geomorfologice actuale, reprezentate de diverse forme de eroziune şi alunecări. Pe anumite suprafeţe din lunci, solurile sunt depunctate ca urmare a inundaţiilor, prezenţei texturilor contrastante, de procese de hidromorfism şi salinizare.

Faţă de anul 2005, suprafaţa terenurilor de clasa I s-a diminuat cu aproximativ 1.700 de hectare. Principalele cauze au fost fenomenele meteo extreme, arăturile necorespunzătoare sau artificiale, aplicarea îngrăşămintelor fără suport ştiinţific, ci la recomandarea firmelor distribuitoare de îngrăşăminte, arderea miriştilor etc.

Citit 2409 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.