Monedă cu „RSR”, sudată de chila unei nave pentru Regatul Unit

Monedă cu „RSR”, sudată de chila unei nave pentru Regatul Unit
Cum e când istoriile Olandei şi României diferă
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

La Şantierul Naval Damen Galaţi s-a finalizat joi, 3 octombrie, ceremonia de punere a chilei pentru nava de tip MAD 3500 construită de navaliştii gălăţeni pentru compania britanică Hanson. Aşa cum e tradiţia marinărească, pe chila navei au fost sudate şi patru monede mai vechi, alese şi trimise „la pachet” de olandezi la Galaţi. Moneda românească s-a nimerit să fie una din 1966, cu Republica Socialistă România, emisă de regimul comunist.  

Şantierul Naval Damen Galaţi a început construcţia navei de tip MAD 3500, o navă complexă de dragaj maritim realizată pentru compania Hanson din Regatul Unit. Conform tradiţiei, s-a desfăşurat mai întâi ceremonia de punere a chilei, pe 20 septembrie, după care, pe 3 octombrie, pe chilă au fost sudate, simbolic, şi patru monede: un leu românesc, o liră britanică, un gulden olandez şi un euro. Tradiţia spune că, în astfel de ocazii, se folosesc monede mai vechi, simbolice, nu din cele aflate în circulaţie la momentul respectiv. Surprinzător, dând „zoom” pe fotografia cu cele patru monede, am descoperit că leul românesc este unul din 1966, emis pe vremea regimului Ceauşescu, iar pe monedă scrie „Republica Socialistă România”.

Explicaţia este simplă şi nu ţine de nicio teorie a conspiraţiei: Cele patru monede au fost trimise de olandezi la Galaţi pentru acest eveniment. E tradiţional ca monedele să fie mai vechi, să aibă şi o valoare simbolică. Întrucât nu aveau nicio monedă românească mai veche, cei de la Damen au mers la un amanet în Olanda, de unde au cumpărat-o pe aceasta. Au văzut că a fost emisă în 1966, aşa că au considerat că se potriveşte cu ceea ce îşi doresc, fără să facă legătura cu fostul regim, ne-au explicat reprezentanţii Damen Galaţi.  

Şi guldenul olandez este aproximativ din aceeaşi perioadă, având pe revers imaginea Reginei Juliana a Ţărilor de Jos, care a domnit între anii 1948 şi 1980. Asta e problema când două ţări provin din culturi diferite, din regiuni ale Europei diferite. Dacă la olandezi, în anii 60-70, era tot monarhie, la noi era... Ceauşescu. O mică mare diferenţă.

Revenind la nava MAD 3500 care se construieşte la Galaţi pentru britanicii de la Hanson, ea va opera la adâncimi de până la 55 de metri, în Canalul Mânecii şi în Marea Nordului, zone dificile care nu acceptă compromisuri în privinţa siguranţei. Nava va fi construită aici, iar sistemul de dragaj va fi furnizat de Damen Dredging Equipment, în Nijkerk, Olanda. Nava echipată complet este aşteptată să se alăture flotei Hanson în cursul anului 2021.

Citit 4523 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Octombrie 2019 12:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.