Muncitorii aduşi din afara UE, „un rău necesar”

Muncitorii aduşi din afara UE, „un rău necesar”
În imagine, M. Filimon, F. Jianu şi L. Rogojinaru
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Conferinţa de presă care a precedat ediţia a 27-a a Topului firmelor private locale, organizat de Patronatul IMM-urilor Galaţi, a inclus şi o discuţie cu privire la fenomenul angajării unor muncitori din afara Uniunii Europene, mai ales din ţări asiatice sărace.

„României îi trebuie în următorii doi ani 35.000 de oameni pregătiţi în IT, necesar de forţă de muncă”, a deschis discuţia preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, completat de preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Florin Jianu: „Mai trebuie vreo 200.000 în turism, în industrie tot atâţia, în agricultură şi în construcţii. Cu totul, cred că am trecut de un milion de oameni care sunt necesari în economia privată”.

România, o trambulină către Occident

„Este o idee mult mai bună să ne reorientăm spre spaţiul din Republica Moldova şi Ucraina. Amintiţi-vă că acum 10-15 ani era o politică de stat atragerea de moldoveni în România şi avem foarte mulţi oameni care au venit studenţi, angajaţi. Mulţi dintre ei au plecat şi în ţările din Vest, e adevărat, dar au rămas foarte mulţi şi la noi. Oameni integraţi cultural, care vorbesc aceeaşi limbă. O altă soluţie este aceea în care un stat responsabil are ca politică de stat repatrierea românilor din străinătate. Patru milioane de români care trăiesc în străinătate din forţa activă reprezintă o dramă pentru această ţară. Ei puteau să stea aici, să aducă valoare adăugată aici”, a mai spus Florin Jianu.

„Aceşti oameni veniţi din afară, extracomunitari, sunt un rău necesar. Ei folosesc însă România ca pe o trambulină către Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia. Am mulţi prieteni oameni de afaceri care au adus pakistanezi, indieni, vietnamezi. În primele trei luni, din zece, cel puţin trei-patru fug”, a spus şi Liviu Rogojinaru, secretar general al CNIPMMR.

În primele şase luni ale anului, în Galaţi, 390 de avize de muncă au fost eliberate imigranţilor din Vietnam, Sri Lanka şi Pakistan, alte 171 de solicitări fiind în curs. Creşterea este fulminantă, de peste 400 la sută faţă de primul semestru din 2018.

Citit 3991 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2019 11:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.