Profitul celor mai mari firme de construcţii din Galaţi

Profitul celor mai mari firme de construcţii din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Firmele din domeniul construcţiilor şi-au luat „partea leului” în topul celor mai profitabile companii gălăţene, după rezultatele raportate pe anul trecut. Conform datelor Topului firmelor realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) - Patronatul IMM-urilor Galaţi, nu mai puţin de cinci companii din domeniul construcţiilor, totalizând o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de lei, se află, ca profit brut realizat, în primele 20 de mari întreprinderi din fruntea clasamentului.

De departe, cea mai performantă întreprindere din domeniul construcţiilor este Arabesque SRL, controlată de omul de afaceri Cezar Rapotan. În 2018, compania gălăţeană cu anvergură de multinaţională, specializată în comercializarea şi furnizarea materialelor de construcţii, a atins, la o cifră de afaceri de 1,69 miliarde de lei, un profit brut de 39,43 milioane de lei. Practic, într-un singur an, compania a reuşit să-şi… tripleze profitul. Mai exact, în 2017, cifra de afaceri a fost de 1,7 miliarde de lei, iar profitul brut a fost de 13,54 milioane de lei. Mai mult, Arabesque a reuşit să impună pe piaţă un nou brand, MatHaus, o reţea dedicată în special proiectelor micilor constructori.

La rândul ei, Arcada Company SA şi-a reconfirmat prezenţa pe piaţă şi în 2018. Compania, controlată de Spiru Mantu şi Mihai Humă, şi-a construit portofoliul în jurul unor lucrări complexe din domeniul feroviar. Compania are la activ lucrări de anvergură, precum reabilitarea podurilor peste Dunăre de la Feteşti şi Cernavodă. Anul trecut, Arcada Company a reuşit, alături de o firmă germană, să-şi mai adjudece un contract important, respectiv realizarea căii ferate dintre Aeroportul Otopeni şi Gara de Nord. Contractul, în valoare de 398,16 milioane de lei, trebuie finalizat în mai puţin de 14 luni, mai exact până la Campionatul European de fotbal Euro 2020!

Pe locul al treilea ca profit în rândul firmelor de construcţii s-a clasat, în acest an, compania Katy SRL. Firma şi-a construit o reputaţie solidă prin executare unor lucrări cu specific industrial, precum cele de pe platforma combinatului siderurgic, dar acoperă şi alte activităţi din domeniul construcţiilor. În 2018, la o cifră de afaceri de 22,69 milioane de lei, a obţinut un profit brut de 3,17 milioane de lei. În anul precedent, la o cifră de afaceri de 18,99 milioane de lei, Katy SRL a realizat un profit brut de 3,88 milioane de lei.

Locurile patru şi cinci din clasamentul firmelor de construcţii au fost adjudecate de două companii care de la rivalitatea pe piaţă au trecut la parteneriate ce le-au permis inclusiv adjudecarea unor importante contracte publice. Prima dintre ele, locul patru, Tancrad SRL, controlată de familia Stăncic, a avut anul trecut o cifră de afaceri semnificativă, 172,52 milioane de lei, dar profitul brut a fost destul de „subţire”, respectiv 3,09 milioane de lei. Cam la fel au stat lucrurile şi în anul precedent, când la o cifră de afaceri de 171,9 milioane de lei, profitul brut a fost de 3,31 milioane de lei. Pe locul cinci s-a clasat Citadina 98 SA, firmă din familia grupului „Vega”, fondat de omul de afaceri Corneliu Istrate. Ca raport între cifra de afaceri şi profit stă, păstrând proporţiile, cam ca Tancrad. Mai exact, în 2018, Citadina 98 SA a obţinut, la o cifră de afaceri de 85,57 milioane de lei, un profit brut de 1,43 milioane de lei. Mai bine au stat lucrurile în anul precedent, când la o cifră de afaceri de 47,51 milioane de lei profitul brut a fost de 2,03 milioane de lei. Colaborarea între cele două firme de construcţii le-a adus adjudecarea unor contracte importante. De exemplu, în parteneriat, Tancrad şi Citadina 98, au reuşit să prindă, în Galaţi, contractul de 10,1 milioane de lei ce a vizat resistematizarea intrării dinspre Tecuci (str. Brăilei, între bulevardul Dunărea şi fostul DN 28 Tirighina - Tronson I). Dar la fel de importante sunt şi lucrările în judeţ. De exemplu, cele două firme şi-au adjudecat reabilitarea şi modernizarea DJ 242 (Folteşti - Târgu-Bujor - Vârlezi), ce presupune lucrări de 68,35 milioane de lei, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Iar cele două firme mai au la activ şi alte proiecte la fel de importante.

Prin urmare, firmele gălăţene au avut şi se pare că au şi în continuare destul „front de lucru”. Pe de altă parte, obţinerea unor comenzi este o condiţiei necesară, dar nu suficientă pentru obţinerea de profit. Una dintre cele mai mari probleme este asigurarea forţei de muncă. În plus, au apărut o serie de elemente legislative care au schimbat o serie de raporturi între angajaţi şi angajatori, precum fixarea la 3.000 de lei a salariului minim în construcţii. Cum se vor reflecta toate acestea în activitatea firmelor vom vedea în următoarea ediţie a Topului firmelor.

Firmele din construcţii, mari angajatori

Firmele din domeniul construcţiilor se numără printre cei mai mari angajatori din Galaţi. Primele cinci firme din acest domeniu au împreună aproape 5.000 de angajaţi! Arabesque SRL este campioană absolută la acest capitol, anul trecut înregistrând un număr mediu de 2.998 de salariaţi. Pe locurile următoare ca număr de salariaţi se clasează Tancrad SRL, cu 608 persoane, şi Arcada Company SA, cu 583 de angajaţi. Nu în ultimul rând, Katy SRL şi Citadina 98 SA au câte 371, respectiv, 338 de angajaţi.

Citit 11839 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2019 14:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.