Galaţiul, în a doua cea mai săracă regiune din Uniunea Europeana (HARTA)

Galaţiul, în a doua cea mai săracă regiune din Uniunea Europeana (HARTA)

Nici pe hârtie nu mai stăm bine Arhiva ”Viața liberă”
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
12 comentarii

Regiunea Sud-Est a României, care include şi Galaţiul, se situează pe locul 267 din cele 268 de regiuni europene, conform Indicelui European Regional al Competitivității, un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile din statele UE. Mai slab decât noi stă numai Egeea de Nord, una din regiunile Greciei (Voreio Aigaio, care cuprinde şi insula Lesbos, cu capitala Mytilene), iar imediat deasupra noastră se clasează Guyana Franceză, teritoriu francez din America de Sud.

Indicele European Regional al Competitivității (IERC), dat publicităţii luni, la Bruxelles, ia în calcul peste 70 de parametri, cum ar fi inovația, complexitatea mediului de afaceri, infrastructura, inovarea, mărimea pieței, sănătatea, educaţia, infrastructura, activitatea instituţiilor publice etc. Fiecare regiune este punctată la aceşti parametri, punctajul maxim fiind 100, iar minimul este zero. Se face apoi media europeană, după care se realizează clasamentul în care sunt incluse cele de 268 de regiuni ale statelor din Uniunea Europeană, inclusiv cele de peste mări şi ţări. Indicele este reprezentativ pentru nivelul de sărăcie, respectiv bunăstare, din cele 268 de regiuni ale Uniunii Europene. Ca orice clasament, şi acesta are premianţi şi... repetenţi, ultimă categorie din care face parte, din păcate pentru noi, şi Regiunea Sud-Est din România, cu judeţele Galaţi, Constanţa, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Buzău. Nu este, practic, un top al sărăciei, ci unul al competitivităţii, dar noi, dacă ne situăm pe locul 267 din 268, înseamnă că suntem orice, numai competitivi nu.

Stăteam de vorbă acum câteva zile, la ediţia din acest an a Topului IMM-urilor, cu câţiva oameni de afaceri din Galaţi şi din Bucureşti. I-am rugat să aprecieze - la modul real, nu festiv - evoluţia mediului de afaceri din Galaţi, în condiţiile în care impresia generală a gălăţenilor este că oraşul, cu câteva excepţii, este praf şi în el nu mişcă nimic. Mi s-a spus mai întâi că este „o părere preconcepută”, posibil „o manipulare”, că se fac investiţii şi că economia Galaţiului stă bine şi în realitate, nu numai pe hârtie. O a doua părere, care mi-a dat întrucâtva dreptate, a fost cea că situaţia Galaţiului este exact cea a României, în care creşterea economică este sublimă numai în hârtii, nu şi în buzunarele noastre şi în viaţa de zi cu zi.

Revenind la clasamentul IERC, acesta ne face ţăndări toate iluziile. Regiunea Sud-Est, a noastră, a strâns numai 5,35 puncte, la ani-lumină de primele clasate: locul 1 - Stockholm (Suedia), cu 100 de puncte, locul 2 - Londra (Marea Britanie), cu 99,1 puncte, locul 3 - Utrecht (Olanda), 99 de puncte. Până la locul 10 se mai regăsesc regiuni din Marea Britanie, Danemarca, Luxemburg, Finlanda şi Olanda. Faţă de regiunile considerate similare cu Sud-Estul (din Polonia, Grecia etc.), suntem „pe roşu” majoritatea, adică sub media acestor regiuni, şi „pe galben” la alte câteva, adică avem performanţe similare cu ale lor. Nimic cu „verde”, adică nimic peste media regiunilor considerate similare cu a noastră.

Cea mai bine plasată regiune românească în top este, cum era de aşteptat, Bucureşti - Ilfov, pe locul 151, cu 55,92 puncte, singura care trece de media europeană de 50 de puncte, dar la o distanţă semnificativă de alte capitale din Europa Centrală și de Est, precum Varșovia, Praga sau Bratislava. Regiunea Nord-Vest este plasată pe locul 246, cu un punctaj de 17,45, iar Regiunea Centru ocupă poziţia 249, cu 13,18 puncte. Regiunea Nord-Est este şi ea aproape de coada clasamentului competitivităţii la nivel european, pe poziţia 257, cu doar 9,05 puncte. Puţin mai în faţă, pe locul 247, cu 15,62 puncte, regăsim Regiunea Sud-Muntenia, în timp ce Regiunea Sud-Vest Oltenia are un punctaj de 10,57, care o plasează pe locul 254. Zona Bucureşti-Ilfov este încadrată la cel mai înalt stadiu de dezvoltare (5), în timp ce două regiuni din Transilvania (Centru şi Nord-Vest) sunt la nivelul 2. Restul regiunilor româneşti sunt la cel mai scăzut stadiu (1). Harta interactivă arată că regiunile româneşti sunt la acelaşi nivel de dezvoltare cu cele din Grecia, sudul Italiei şi vestul Spaniei.

Citit 16866 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2019 00:38

12 comentarii

 • postat de Andronache Duminică, 13 Octombrie 2019 21:56 5.102.8.*** Link la comentariu
  0
  14

  Cred că avem cea mai săracă regiune dar cu cei mai bogați bugetari, în special polițiști și politicieni.

  Raportează
 • postat de Ion Duminică, 13 Octombrie 2019 19:33 5.13.238.*** Link la comentariu
  1
  10

  @Iancu Jianul
  Daca asa au scapat italienii de mafie, ridicandu-i de pe strada pe cei tineri fara job si cu masini scumpe, atunci sa ia exemplu si ai nostri impreuna cu DIICOT, ca sa acopere marea gaura din buget, si ATENTIE! sa reduca bugetarii care taie frunza la caini pe bani multi !!

  Raportează
 • postat de Economic Duminică, 13 Octombrie 2019 18:16 81.180.26.*** Link la comentariu
  1
  4

  Ufff... Nici la asta nu suntem primii..

  Raportează
 • postat de DINU Duminică, 13 Octombrie 2019 13:14 95.76.1.*** Link la comentariu
  0
  6

  Corect , nici unul din cei care au fost la carma orasului nu au habar de cuvantul inovare, apoi planificare, responsabilitate, toate le sunt sraine, Dar intrebati de hotie, prostie , minciuna, le stiu sensul la toate ptr. ca asta au facut. Cine sunt?????? cei care fara nici o nesimtire au ocupat locuri in guvern si in parlament doar dupa criteriul cel mai mincinos, cel mai hot, cel mai nesimtit. Au inceput acum constructia orasului.Nu ai pe unde sa calci . Totul deodata fara nici o noima iar daca in urmatoarele zile ar ploua trebuie sa ne luam cisme de cauciuc.Nu le este rusine ba mai mult inca bat campii cu cat de mult a crescut economia si ce minunat este.Nu trebuie sa fii doar nesimtit ci psihopat sa vezi ca s au trezit oameni care au habar si cu care nu iti mai mergeiar ei sa o tina tot asa~ ca surda n hora~Asta stiu sa schimbe bordure, ptr, ca au firme care trebuie sa vanda aceste borduri, sau sa inlocuiasca placile stradale ptr, cva la fel trebuie sa ofere lucrari doar la doua firme care lucreaza de bvai de ei etc. CINE II CONTROLEAZA????INSTITUTII PE CARE LE PLATIM . DE CE NU II CONCEDIEM???????????????

  Raportează
 • postat de Costi Duminică, 13 Octombrie 2019 09:09 82.79.132.*** Link la comentariu
  1
  24

  Golit de tineri orasul nostru moare! Multumim PSD si PNL pt. acest lucru. Lipsa lor de viziune, incompetenta si orgoliul prostesc ne-au distrus dragi parinti cu copii plecati din țară.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Duminică, 13 Octombrie 2019 07:48 188.24.224.*** Link la comentariu
  2
  21

  @Cetatean

  In Galati sunt doua categorii bogate de cetateni: Zona gri (pesti, marieristi, smenari, fete pe afara) si Buuuge tari!
  Restul sunt vai de steaua lor... cu mici exceptii ce chiar produc cinstit! Daca ii scuturi, toti cu masini scumpe... nu au job!

  In Italia, te opresc Carabinieri la semafor, cand te vad tanar si cu masinia scumpa. Ia vin-o sa ne povestesti cum de ai tu o masina asa des cumpa. cine esti? Hai pe la fisc sa te descoase!

  Raportează
 • postat de Adi Sâmbătă, 12 Octombrie 2019 21:45 213.222.140.*** Link la comentariu
  5
  32

  Pucheanu demisia

  Raportează
 • postat de Tirpitz Sâmbătă, 12 Octombrie 2019 09:55 82.79.233.*** Link la comentariu
  1
  41

  Cum asa, dar tovarasii Viorel Stefan mare fost deputat pesedist, Popa Florin fostul city manager, "marele" om politic Bacalbasa Nicolae, Durbaca s.a.m.d, ce naiba au realizat astia pentru orasul care se tot scufunda?

  Raportează
 • postat de Laurențiu Sâmbătă, 12 Octombrie 2019 08:16 51.37.91.*** Link la comentariu
  5
  51

  Nici nu trebuie sa ne mire. Acest aspect se poate observa cel mai bine pe stradă. Nu numai la clădiri,străzi, mașini, mobilier urban etc. Și la oameni. Diferențele sunt majore la capitolul nivel de trai. Cei ce sunt sus merg și mai, iar cei ce cad ușor sunt lăsați, și folosiți o buna parte din ei, păcăliți de autorități, și nu numai. Aceștia vor vedea bunăstarea doar undeva la orizont, departe. Când a auzit această zonă geografica de criteriile acestea gen inovație, infrastructura, sănătate, activitatea instituțiilor publice? O data la patru ani, și atunci din gura unora ca Dumitru Nicolae, Eugen Durbaca etc. Nu are rost sa mai discuți de prezent, căci acum ceva timp primarul nostru se afișa cu Dragnea prin centrul orașului, dar ce mai conta ca luase bani de la gura unor copii amarati(Dragnea) apoi peste câteva săptămâni o lauda pe Viorica, căci el o cunoaște personal, un premier de succes. Aceste laude se mai pot regăsi în arhiva ziarului. Și atunci te mai întrebi de ce o ducem asa? Nu mai amintesc de parlamentari ce au fost cu numele pe lista orașului nostru, de zeci de ani cu efect zero barat în viata noastră. Dimpotrivă, ei au prosperat în afacerile lor iar noi.....
  Și încă un aspect, acei oameni de afaceri afirmând ca gălățenii au o idee preconceputa în legătură nivelul de trai în Galați. Dacă sunt acei domni care ne schimba bordurile o data la doi ani, eu înțeleg ca asa se vede din limuzina lor. Dar sa meargă într-o dimineață la o școală generala atunci când părinții duc copiii la cursuri și sa - i întrebe pe aceștia cum se descurca cu salariile colosale câștigate în economia asta a Galațiului, înfloritoare.

  Raportează
 • postat de Diaconu Ion Sâmbătă, 12 Octombrie 2019 07:50 5.13.238.*** Link la comentariu
  3
  35

  Sa multumim celor care de 30 de ani ,,conduc,, galatiul, jecmanind si furand, fabrici,hoteluri , terenuri arabile si potgorii....vezi averile lor care te cutremura,.......
  Votatii sarme in continuare.

  Raportează
 • postat de Razmerita Sâmbătă, 12 Octombrie 2019 07:37 86.124.205.*** Link la comentariu
  2
  33

  Suntem pe locul pe care il meritam mai jos de atâta chiar nu se poate mulțumim oficialităților gălățene si mult succes in jos

  Raportează
 • postat de Cetatean Sâmbătă, 12 Octombrie 2019 06:32 5.13.204.*** Link la comentariu
  8
  26

  Ce-a mai saraca regiune dar cu un oras plin de masini luxoase de peste 10 000 euro si un trafic infernal pe strazi. INTREBARE ;De unde au oamenii atata banet de i-si permit asa ceva? Ne putem numi saraci? Haideti sa facem o radiografie ziua sa vedeti cate masini de lux si de celelalte categorii sintpe strazi si noaptea cate sint parcate , asta numim pol al saraciei?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.