Despăgubiri de peste 723.000 de lei în cazurile de pestă porcină

Despăgubiri de peste 723.000 de lei în cazurile de pestă porcină
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, la această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează încă în 264 de localități din 28 de județe, cu un număr de 762 de focare, în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte șase județe există doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România și până în prezent au fost eliminați 540.216 porci afectați de boală și există 2.357 de cazuri la mistreți. În total au fost stinse 2.065 de focare, dintre care 54 de focare în județul Galați, unde mai sunt active în prezent doar două focare în gospodăriile populației și 41 de cazuri la mistreți.

Până la data de 3 decembrie 2019, în județul Galați au fost plătite despăgubiri pentru 223 de exploatații, dintr-un total de 251 de exploatații afectate, în valoare de 723.000 de lei.

ANSVSA precizează că evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Totodată, se solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, virusul având însă impact la nivel economic și social, se mai arată în ultima informare a ANSVSA.

Prezența virusului PPA în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

Citit 1604 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2019 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.