30.000 de noi străini vor putea lucra în România

30.000 de noi străini vor putea lucra în România
Decizie luată la finalul anului trecut
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Inspectoratul General pentru Imigrări poate emite, în anul 2020,  avize de angajare/ detaşare pe teritoriul României pentru 30.000 de cetăţeni străini, lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă. Decizia privind stabilirea contingentului a fost luată având în vedere necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de către lucrătorii români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Decizia a fost luată prin Hotărârea Guvernului privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 1031, din 23 decembrie 2019. Numărul avizelor de muncă stabilit pentru anul 2020 este similar cu cel de anul trecut, când contingentul iniţial de 20.000 de lucrători a fost suplimentat cu 10.000 de avize.

Inspectoratul General pentrru Imigrări anunţă faptul că peste 26.000 de avize de angajare/ detaşare, reprezentând 87 la sută din totalul contingentului aprobat, majoritatea pentru lucrători permanenţi, detaşaţi, înalt calificaţi, ICT, sezonieri şi  transfrontalieri, au fost eliberate în perioada ianuarie - noiembrie 2019. Conform sursei citate, anul trecut, angajatorii au solicitat avize în peste 750 de funcţii, de la operatori pentru instalaţii şi maşini, lucrători în domeniul serviciilor, muncitori necalificaţi, tehnicieni şi specialişti în diverse domenii şi până la înalţi conducători şi funcţionari superiori.

Cei mai mulţi cetăţeni străini sunt din Vietnam, Nepal, India, Moldova şi Sri Lanka, iar cele mai multe solicitări au fost pentru municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa,Timiş şi Braşov.

Decizia privind stabilirea contingentului la 30.000 de lucrători pentru anul 2020 a fost luată având în vedere potenţialul de dezvoltare economică a României, necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate, care nu poate fi acoperită de către români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează fără forme legale.

Citit 2865 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2020 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.