Câţi bani sunt suficienţi pentru un confort minim? Un sfert din salariul minim se duce pe mâncare

Câţi bani sunt suficienţi pentru un confort minim? Un sfert din salariul minim se duce pe mâncare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Salariul minim net pe economie în România a urcat, de la 1 ianuarie, la 1.346 de lei. Conform analiştilor de la Picodi.com, această creştere de 6,6 la sută faţă de anul trecut este printre cele mai mari din Europa. Cu un sfert din valoarea acestui salariu minim, un român îşi poate asigura un coş de cumpărături care să cuprindă opt produse care să acopere necesarul zilnic de produse nutritive ale unui adult. În schimb, în Nigeria, deşi salariul minim a cunoscut cea mai mare creştere din lume, de 64 la sută, acesta nu este suficient nici pentru cel mai sărac coș de cumpărături.

Analiştii de la Picodi.com au realizat un studiu care cuprinde 54 de ţări de pe tot globul, încercând să verifice în ce măsură salariul minim din fiecare dintre aceste state este suficient pentru asigurarea unui confort minim al vieții. A reieșit, pentru început, că povara fiscală diferă foarte mult de la țară la țară. De exemplu, în Filipine și Hong Kong, salariul minim pe economie nu este impozitat deloc, în schimb, în alte țări, diferența dintre salariul net și cel brut ajunge până la 40 la sută (cazul României). De aceea, în scopul unor comparații adecvate, a fost luat în considerare salariul net, adică banii pe care orice salariat, care lucrează pe salariul minim pe economie, îi primește în mână.

Conform studiului citat, în anul 2020, cea mai mare creștere a salariului minim pe economie s-a înregistrat în Nigeria (64,8 la sută). Exprimată în euro însă, valoarea salariului minim din această țară este printre cele mai mici (66 de euro). În clasamentul țărilor cu creșteri ale salariului minim pe economie, România s-a clasat pe locul 30 din cele 54 de țări luate în considerare. În 2020, salariul net este mai mare cu 6,6 la sută față de anul trecut (1.346 de lei, faţă de 1.263 de lei). La vecinii noștri moldoveni, salariul a crescut cu 6,3 la sută, în Ungaria cu 8,1 la sută, în Bulgaria cu 8,8 la sută, în Ucraina cu 13,2 la sută, iar în Serbia cu 15,5 la sută.

Cei de la Picodi au confruntat prețurile alimentelor de bază cu salariul minim şi au creat creat un coș de cumpărături care cuprinde opt poziții: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume, produse care "sunt în stare să acopere necesarul zilnic de produse nutritive ale unui adult". Iată prețurile la începutul anului 2020: lapte (10 litri) - 43,80 lei, pâine (10 bucăți a câte 500 g) - 25,50 lei, orez (1,5 kg) - 6,9 lei, ouă (20 bucăți) - 15,72 lei, brânză (1 kg) - 23,26 lei, carne de pasăre și de vițel (6 kg) - 146,73 lei, fructe (6 kg) - 27,06 lei, legume (8 kg) - 25,91 lei.

Valoarea coșului de cumpărături cu produse de bază este, în total, de 314,88 lei, cu 5,06 la sută mai mult față de anul trecut. Coșul de cumpărături dat reprezintă 23,4 la sută din salariul minim net. Același coș de cumpărături, luând în considerare prețurile de anul trecut, a reprezentat 23,7 la sută din salariul minim pe economie de la acea dată. Acest lucru înseamnă că în România creșterea salariilor a întrecut creșterea prețurilor, afirmă studiul celor de la Picodi.

În această clasificare, România s-a clasat pe locul 25. Cel mai bun raport dintre prețurile alimentelor și salariul minim pe economie s-a înregistrat în Australia, Marea Britanie și Irlanda, unde coșul unor cumpărături de bază este echivalentul a 7-7,3 la sută din salariul minim local. Sub România în această clasificare se află Serbia (23,4 la sută), Bulgaria (29,5 la sută), Ucraina (42,1 la sută) și Republica Moldova (50,1 la sută). În Nigeria și Uzbekistan, valoarea salariului minim pe economie nu poate acoperi nici măcar valoarea celui mai sărac coș de cumpărături, costul produselor de bază raportat la salariul minim pe economie fiind de 121,4 la sută şi, respectiv, de 253,8 la sută.

Citit 5173 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 12:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.