Câţi bani sunt suficienţi pentru un confort minim? Un sfert din salariul minim se duce pe mâncare

Câţi bani sunt suficienţi pentru un confort minim? Un sfert din salariul minim se duce pe mâncare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Salariul minim net pe economie în România a urcat, de la 1 ianuarie, la 1.346 de lei. Conform analiştilor de la Picodi.com, această creştere de 6,6 la sută faţă de anul trecut este printre cele mai mari din Europa. Cu un sfert din valoarea acestui salariu minim, un român îşi poate asigura un coş de cumpărături care să cuprindă opt produse care să acopere necesarul zilnic de produse nutritive ale unui adult. În schimb, în Nigeria, deşi salariul minim a cunoscut cea mai mare creştere din lume, de 64 la sută, acesta nu este suficient nici pentru cel mai sărac coș de cumpărături.

Analiştii de la Picodi.com au realizat un studiu care cuprinde 54 de ţări de pe tot globul, încercând să verifice în ce măsură salariul minim din fiecare dintre aceste state este suficient pentru asigurarea unui confort minim al vieții. A reieșit, pentru început, că povara fiscală diferă foarte mult de la țară la țară. De exemplu, în Filipine și Hong Kong, salariul minim pe economie nu este impozitat deloc, în schimb, în alte țări, diferența dintre salariul net și cel brut ajunge până la 40 la sută (cazul României). De aceea, în scopul unor comparații adecvate, a fost luat în considerare salariul net, adică banii pe care orice salariat, care lucrează pe salariul minim pe economie, îi primește în mână.

Conform studiului citat, în anul 2020, cea mai mare creștere a salariului minim pe economie s-a înregistrat în Nigeria (64,8 la sută). Exprimată în euro însă, valoarea salariului minim din această țară este printre cele mai mici (66 de euro). În clasamentul țărilor cu creșteri ale salariului minim pe economie, România s-a clasat pe locul 30 din cele 54 de țări luate în considerare. În 2020, salariul net este mai mare cu 6,6 la sută față de anul trecut (1.346 de lei, faţă de 1.263 de lei). La vecinii noștri moldoveni, salariul a crescut cu 6,3 la sută, în Ungaria cu 8,1 la sută, în Bulgaria cu 8,8 la sută, în Ucraina cu 13,2 la sută, iar în Serbia cu 15,5 la sută.

Cei de la Picodi au confruntat prețurile alimentelor de bază cu salariul minim şi au creat creat un coș de cumpărături care cuprinde opt poziții: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume, produse care "sunt în stare să acopere necesarul zilnic de produse nutritive ale unui adult". Iată prețurile la începutul anului 2020: lapte (10 litri) - 43,80 lei, pâine (10 bucăți a câte 500 g) - 25,50 lei, orez (1,5 kg) - 6,9 lei, ouă (20 bucăți) - 15,72 lei, brânză (1 kg) - 23,26 lei, carne de pasăre și de vițel (6 kg) - 146,73 lei, fructe (6 kg) - 27,06 lei, legume (8 kg) - 25,91 lei.

Valoarea coșului de cumpărături cu produse de bază este, în total, de 314,88 lei, cu 5,06 la sută mai mult față de anul trecut. Coșul de cumpărături dat reprezintă 23,4 la sută din salariul minim net. Același coș de cumpărături, luând în considerare prețurile de anul trecut, a reprezentat 23,7 la sută din salariul minim pe economie de la acea dată. Acest lucru înseamnă că în România creșterea salariilor a întrecut creșterea prețurilor, afirmă studiul celor de la Picodi.

În această clasificare, România s-a clasat pe locul 25. Cel mai bun raport dintre prețurile alimentelor și salariul minim pe economie s-a înregistrat în Australia, Marea Britanie și Irlanda, unde coșul unor cumpărături de bază este echivalentul a 7-7,3 la sută din salariul minim local. Sub România în această clasificare se află Serbia (23,4 la sută), Bulgaria (29,5 la sută), Ucraina (42,1 la sută) și Republica Moldova (50,1 la sută). În Nigeria și Uzbekistan, valoarea salariului minim pe economie nu poate acoperi nici măcar valoarea celui mai sărac coș de cumpărături, costul produselor de bază raportat la salariul minim pe economie fiind de 121,4 la sută şi, respectiv, de 253,8 la sută.

Citit 4945 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 12:17

2 comentarii

 • postat de sclav
  Miercuri, 15 Ianuarie 2020 18:57
  89.137.136.***
  Salariul meu de 1700 lei se duce pe mancare si pe facturi. Nu imi mai ramane bani de transport, de haine, incaltaminte, solutii de curatat, sampon si sapun. Am noroc ca imi mai dau unii vecini ce am nevoie ca ei sunt mai instariti. Concediu nu imi permit. Marea am vazut-o doar o data cand am fost in armata. La munte m-am dus cu cortul dar transportul a fost asigurat de o fundatie. Am luac cu mine o conserva de 3 lei. La stomatolog nu ma primeste pt ca nu am bani si uneori nici nu mai pot manca de dureri. Vreau sa mor sa nu mai aud de tara asta. Daca eu ca salariat nu imi permit aia care sunt someri sunt condamnati definitiv. Politicienii au distrut si jefuit tara. Au impartit prada cu strainii. Restul de 98% din populatie nu mai conteaza. Ne-au transformat in sclavi.
  2
  7
  Raportează
 • postat de Pedro
  Miercuri, 15 Ianuarie 2020 16:00
  92.114.82.***
  Si faptul ca altii o duc mai rau ca noi , ar trebui sa ne multumesca ? Tocmai aici e problema ideologica a noastra , a romanilor ... E ceva de genul : " Stai in banca ta si multumeste-te cu ce ai . Nu cumva sa ridici tonu' ca o sa pierzi si putinul ala care te tine la suprafata .. Aa , si daca nu taci , avem noi ac de cojocul tau .. Vrei drepturi ? Pfff .. Ce gluma buna ! " Cam asa se traduce atitudinea autoritatilor / sefilor samd. de la noi ..
  1
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.