Câţi bani au în conturi firmele gălăţene

Câţi bani au în conturi firmele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mediul de afaceri este reticent la contractarea de credite bancare, fie că e vorba de împrumuturi în moneda naţională sau împrumuturi în valută. Astfel, conform ultimului "Sondaj privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România", realizat de BNR, "62 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66 la sută nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenţionează să-şi reducă gradul de îndatorare".

Aceste tendinţe se manifestă pe piaţa bancară gălăţeană prin menţinerea relativ constantă a ponderii creditelor contractate de companii în valoarea totală a împrumuturilor din judeţul Galaţi, în paralel cu creşterea, la nivelul mediului de afaceri, a disponibilităţilor la vedere şi a depozitelor la termen sau rambursabile după notificare.

Astfel, la sfârşitul anului 2019, din valoarea de aproape 4,2 miliarde de lei a creditelor din judeţul Galaţi, agenţii economici aveau împrumuturi de 1,71 miliarde de lei, adică 40,85 la sută din total, restul fiind împrumuturi la nivelul populaţiei. Spre comparaţie, ponderea creditelor mediului de afaceri la sfârşitul anului precedent a fost de 40,37 la sută, respectiv 1,57 miliarde de lei din totalul de 3,89 miliarde de lei.

Per ansamblu, însă, creditele agenţilor economici au crescut pe parcursul anului trecut cu 141,7 milioane de lei. Acest rezultat a fost obţinut în condiţiile în care creditele în moneda naţională, la nivelul agenţilor economici, au crescut de la 1.086,5 milioane de lei la 1.271 milioane de lei, în timp ce creditele în valută au scăzut de la echivalentul a 486,1 milioane de lei la 443,3 milioane de lei.

Potrivit BNR, companiile continuă să fie vulnerabile la o evoluţie nefavorabilă a cursului de schimb şi la o eventuală creştere a ratei dobânzii. "În contextul intermedierii financiare reduse care caracterizează economia, companiile care ar apela la credite bancare apreciază în mod majoritar că nivelul costului de finanțare ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul. În plus, o majorare cu până la 3 puncte procentuale a dobânzii în lei ar afecta semnificativ activitatea și/sau capacitatea de rambursare a creditului pentru 54 la sută dintre companiile cu credite în lei", se arată în studiul realizat de BNR.

În ceea ce priveşte disponibilităţile financiare, agenţii economici gălăţeni aveau în conturi, la sfârşitul anului 2019, 1,33 miliarde de lei, în creştere cu 320,7 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Din această sumă, disponibilităţile la vedere aveau o valoare de 1.076,4 milioane de lei (845,5 milioane de lei disponibilităţi în moneda naţională, 230,9 milioane de lei disponibilităţi în valută), în timp ce depozite la termen sau rambursabile după notificare erau de 254,9 milioane de lei (184,8 milioane de lei în depozite în moneda naţională, 70,1 milioane de lei depozite în valută).

Citit 1313 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2020 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.