Pandemia ar putea duce la pierderea a 25 milioane de locuri de muncă

Pandemia ar putea duce la pierderea a 25 milioane de locuri de muncă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pandemia de coronavirus ar putea declanşa o criză economică globală şi ar putea duce la dispariţia a până la 25 milioane de locuri de muncă la nivel mondial, dacă guvernele nu intervin rapid pentru a-i proteja pe muncitori, arată o primă estimare a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), informează AFP.

"În schimb, dacă vom vedea un răspuns coordonat la nivel internaţional, aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008-2009, atunci impactul ar putea fi semnificativ mai mic", au subliniat reprezentanţii ILO.

Organizaţia a insistat, de asemenea, asupra necesităţii unor măsuri urgente, de amploare şi coordonate pentru a-i proteja pe muncitori la locurile de muncă, pentru stimularea economiei şi susţinerea veniturilor. Astfel de măsuri includ extinderea protecţiei sociale, sprijinirea păstrării forţei de muncă prin programe de lucru mai scurte sau concedii plătite, precum şi ajutoare financiare şi scutiri de taxe, inclusiv pentru IMM-uri.

Pe baza a diferite scenarii care analizează impactul pandemiei de coronavirus asupra creşterii economice globale, ILO prognozează că numărul global de şomeri ar urma să crească cu o cifră cuprinsă între 5,3 milioane (conform unui scenariu optimist) şi 24,7 milioane (conform unui scenariu pesimist). În comparaţie, criza financiară globală din 2008-2009 a dus la creşterea numărului mondial de şomeri cu 22 milioane.

La rândul ei, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, le-a spus şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană că măsurile de carantină introduse în mai multe state pentru a lupta cu pandemia de coronavirus ar putea foarte uşor provoca o contracţie cu 5 la sută a economiei UE, informează un articol publicat miercuri în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluat de Reuters. Citând diplomaţi de rang înalt, cotidianul german susţine că preşedintele BCE estimează impactul economic al măsurilor de carantină între două şi zece puncte procentuale asupra creşterii europene.

Aceste calcule se bazează pe ipoteza că fiecare lună de carantină reduce creşterea economică cu 2,1 la sută, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, citând calculele BCE. Scenariul unei contracţii de 5 la sută se bazează pe ipoteza "realistă" că măsurile de carantină vor dura trei luni, susţine BCE.

Săptămâna trecută, Christine Lagarde le-a spus liderilor statelor din Uniunea Europeană că, fără acţiuni coordonate, Europa "se va confrunta cu un scenariu care ne va reaminti de criza financiară din 2008", adăugând însă că, în cazul în care răspunsul va fi unul adecvat, şocul ar putea fi doar temporar.

Citit 1579 ori Ultima modificare Joi, 19 Martie 2020 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.