Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
8 comentarii

În această perioadă agitată, în care aprovizionarea cu până şi cele mai simple alimente a devenit mai dificilă, ni se pare extrem de important ca autorităţile să nu scape din vedere posibilitatea producerii de speculă la un nivel nemaiîntâlnit.

Dacă, săptămâna trecută, vă explicam cum a ajuns jumătatea de litru de alcool sanitar să coste 15 lei, acum tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte unele alimente de bază.
Nu există motive care să justifice creşterea artificială a preţurilor la legume, de exemplu, atâta timp cât producătorii încă au cantităţi suficiente în depozite. Drept dovadă privind preţurile justificate şi normale, vă prezentăm o factură, emisă către una dintre firmele din grupul de care aparţine şi "Viaţa liberă", pentru o cantitate de legume care au fost achiziţionate pentru angajaţi. După câte se vede, preţul unui kilogram de ţelină rădăcină este de 2 lei, iar pentru păstârnac şi sfeclă roşie, 1,5 lei. Luând în calcul şi TVA-ul aferent, de 9 la sută, fiind vorba despre produse alimentare, se ajunge la un preţ rezonabil, pe care, până în urmă cu câteva zile, îl regăseam şi pe tarabe. Ţelina, în funcţie de calitate, ajungea la 4-5 lei, morcovul era cam 2,5 lei, păstârnacul şi pătrunjelul rădăcină, circa 3 lei, iar cartofii - 2,5 lei. Sfecla roşie putea fi cumpărată la 1,5 - 2 lei per kilogram.
În ultimele zile, însă, din ce în ce mai multe mesaje ne avertizează că preţurile au tendinţe de creştere. Este dificil pentru noi să verificăm personal toate pieţele, de aceea, dacă sesizaţi diferenţe majore, ne puteţi scrie pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cu menţionarea datei şi pieţei sau magazinului în care aţi observat situaţia.
În ciuda asigurărilor date, într-o emisiune televizată, de către Emil Dumitru, ministru secretar de stat în Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, că la legume şi la produse lactate nu vor exista probleme de aprovizionare, speculanţii din pieţe sau intermediarii care determină creşterea preţurilor cu care se confruntă cumpărătorul final par să fie lăsaţi de capul lor.
Din pricina măsurilor de siguranţă luate de instituţii pentru protejarea angajaţilor proprii, potrivit informaţiilor noastre controalele nu se mai fac fizic, la tarabă, ci doar pe fluxul de documente şi mai ales la marii retaileri, super şi hipermarketuri. La aceştia însă, diferenţele de preţ înregistrate nu au fost atât de mari, dar, de multe ori, marfa respectivă nu mai este disponibilă pe tot parcursul zilei.
Le atragem atenţia intermediarilor puşi pe căpătuire în orice condiţii că, în timpul stării de urgenţă, autorităţile pot găsi soluţii, inclusiv de plafonare a preţurilor, nefiind în interesul nimănui să mărească tarifele în mod nejustificat. Dacă anumite mărfuri pot dispărea, fiindcă provin din import, de exemplu, la legumele de bază nu este cazul să crească preţurile, atât timp cât producătorii dispun de cantităţi suficiente.

 

Citit 3654 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 14:30

8 comentarii

 • postat de Ion Marți, 24 Martie 2020 19:52 93.122.250.*** Link la comentariu
  1
  3

  Dacă unii oameni se gândesc să se îmbogățească in această situație critică pe tot mapamondul atunci vor primi ceea ce merită : o judecată și o sentință dreaptă și Sfânta așa cum doar bunul Dumnezeu o poate da. Nimeni nu trăiește veșnic fără voie divină. Nu poți fi plăcut Lui Dumnezeu făcând rău aproapelui. Viu este Dumnezeu!

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 24 Martie 2020 19:50 86.124.206.*** Link la comentariu
  1
  0

  Azi dimineață, in piața Ancora, La Furnicuța, o legatura de patrunjel plus una de leuștean costa 6,5 lei. Curat economie de piață.

  Raportează
 • postat de Consiliul de razboi si lupta impotriva coronavirusului Marți, 24 Martie 2020 17:49 84.117.41.*** Link la comentariu
  0
  3

  Sa fie bagati la puscarie cei care speculeaza. Preturile nu trebuie marite in mod nejustificat pe perioada pandemiei.
  Cine face asta sa fie dus la inchisoare. Nu mriti preturile pentru ca sunt multi someri si multe industrii s-au inchis. Nu vrem razboi civil din cauza foametei. Atentie! Nu mariti preturile la alimente !
  Ajungeeee!

  Raportează
 • postat de Criză de măști - Toți au devenit peste noapte zidari ori medici sau asistenți. Haut couture dă Galați! Marți, 24 Martie 2020 14:03 86.124.203.*** Link la comentariu
  2
  12

  18-20 de lei un kg de lămâi. Să nu mai zic de alte fructe și legume. Deja e mai scump decât în alte țări. Bravo Românica, solidaritatea este sinonimă cu specula. Unde sunt ăia, care spuneau că vor pedepsi specula în țara asta? Aaa, au rămas izolați singurei în casă, să nu cumva să le tușească în botic vreun mincinos scăpat prin vamă. Încă mai avem de lucrat la capitolul "omenie" și "civilizație" aici la țara noastră, care din ce în ce mai mult seamănă a stup de mincinoși și fricoși, și când zic fricoși mă refer la cei care nu-și asumă atribuțiile, dar și a celor care au tot mințit că sunt sănătoși tun, dar tot au întrat în țară, să nu cumva să se piardă "votul" diasporei. Unde sunt inspectorii ANAF, consiliul concurenței și asa mai departe? Caută măști de protecție ca și mine prin toate farmaciile din județ , ca să pot întra și eu civilizat într-un supermarket, să nu cumva să-mi strănute Nea Nelu mincinos diasporean de meserie? Nu fac rasism sau discriminare, doar că nu mai tolerez mincinoșii și speculanții din țară. Trebuie trași la răspundere până nu este prea târziu. Dar nu-și asumă nimeni. Aplauze.

  Raportează
 • postat de alina Marți, 24 Martie 2020 10:22 81.196.64.*** Link la comentariu
  0
  21

  Drojdia a devenit aur, costa 13,5 lei pachetul de 500 gr!!
  Desi pretul barilului a scazut, ar trebui sa scada si preturile, dar ele cresc!!!
  Cand o sa apara si plafonarea preturilor?

  Raportează
 • postat de Om al poporului Marți, 24 Martie 2020 10:17 82.79.132.*** Link la comentariu
  34
  2

  Cine sunteti voi sa ii impuneti comerciantului un pret? E proprietatea lui, se desparte la ce pret dorește el de ea. Într-o economie libera (aia care a făcut Vestul sa prospere si sa ajunga ce este) daca un vanzator vrea sa vanda la un pret mai mare (pierzand astfel clienti in fata concurentei) e dreptul lui.
  Sa impuna niste unii in numele Statului anumite preturi si acele bunuri nu vor mai fi produse. Ca pe vremea trecuta, cu bani in buzunar, cu preturi mici, dar sa n-ai ce face, ca rafturile-s goale.

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Marți, 24 Martie 2020 09:55 79.116.97.*** Link la comentariu
  0
  23

  Si politia ce face ? Tot pe batranica din colt cu 2 fire de patrunjel si ceapa verde o salta.

  Raportează
 • postat de Cetateanul Trahanache Marți, 24 Martie 2020 06:10 5.13.195.*** Link la comentariu
  1
  15

  Cartofii 3leikg la angro depozitul basarabiei, vine comerciantul cumpara de la ei mai pune si el adaos , de 9 procente si mai trebuie sa iasa si lui ceva ca sa traiasca din asta si se ajunge la 4,5, 5 lei pe putin ,oule 1 leu, salata 3 lei, ceapa verde 2 lei trei fire de loboda 1 leu

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.