Preţurile legumelor, crescute fără justificare

Preţurile legumelor, crescute fără justificare
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În această perioadă agitată, în care aprovizionarea cu până şi cele mai simple alimente a devenit mai dificilă, ni se pare extrem de important ca autorităţile să nu scape din vedere posibilitatea producerii de speculă la un nivel nemaiîntâlnit.

Dacă, săptămâna trecută, vă explicam cum a ajuns jumătatea de litru de alcool sanitar să coste 15 lei, acum tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte unele alimente de bază.

Nu există motive care să justifice creşterea artificială a preţurilor la legume, de exemplu, atâta timp cât producătorii încă au cantităţi suficiente în depozite. Drept dovadă privind preţurile justificate şi normale, vă prezentăm o factură, emisă către una dintre firmele din grupul de care aparţine şi "Viaţa liberă", pentru o cantitate de legume care au fost achiziţionate pentru angajaţi. După câte se vede, preţul unui kilogram de ţelină rădăcină este de 2 lei, iar pentru păstârnac şi sfeclă roşie, 1,5 lei. Luând în calcul şi TVA-ul aferent, de 9 la sută, fiind vorba despre produse alimentare, se ajunge la un preţ rezonabil, pe care, până în urmă cu câteva zile, îl regăseam şi pe tarabe. Ţelina, în funcţie de calitate, ajungea la 4-5 lei, morcovul era cam 2,5 lei, păstârnacul şi pătrunjelul rădăcină, circa 3 lei, iar cartofii - 2,5 lei. Sfecla roşie putea fi cumpărată la 1,5 - 2 lei per kilogram.

În ultimele zile, însă, din ce în ce mai multe mesaje ne avertizează că preţurile au tendinţe de creştere. Este dificil pentru noi să verificăm personal toate pieţele, de aceea, dacă sesizaţi diferenţe majore, ne puteţi scrie pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., cu menţionarea datei şi pieţei sau magazinului în care aţi observat situaţia.

În ciuda asigurărilor date, într-o emisiune televizată, de către Emil Dumitru, ministru secretar de stat în Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, că la legume şi la produse lactate nu vor exista probleme de aprovizionare, speculanţii din pieţe sau intermediarii care determină creşterea preţurilor cu care se confruntă cumpărătorul final par să fie lăsaţi de capul lor.

Din pricina măsurilor de siguranţă luate de instituţii pentru protejarea angajaţilor proprii, potrivit informaţiilor noastre controalele nu se mai fac fizic, la tarabă, ci doar pe fluxul de documente şi mai ales la marii retaileri, super şi hipermarketuri. La aceştia însă, diferenţele de preţ înregistrate nu au fost atât de mari, dar, de multe ori, marfa respectivă nu mai este disponibilă pe tot parcursul zilei.

Le atragem atenţia intermediarilor puşi pe căpătuire în orice condiţii că, în timpul stării de urgenţă, autorităţile pot găsi soluţii, inclusiv de plafonare a preţurilor, nefiind în interesul nimănui să mărească tarifele în mod nejustificat. Dacă anumite mărfuri pot dispărea, fiindcă provin din import, de exemplu, la legumele de bază nu este cazul să crească preţurile, atât timp cât producătorii dispun de cantităţi suficiente.

 

Citit 4432 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.