Pe platforma siderurgică, măsuri de protecţie împotriva epidemiei

Pe platforma siderurgică, măsuri de protecţie împotriva epidemiei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Asigurarea securităţii angajaţilor, în condiţiile în care epidemia de coronavirus se întinde cu repeziciune, este, în această perioadă, una dintre cele mai mari provocări ale angajatorilor. Unii dintre ei au apelat la munca la distanţă. Provocările cele mai mari le au, însă, companiile care nu pot opri fluxurile de producţie.

Combinatul siderurgic Liberty Steel Galaţi este cea mai mare unitate din judeţul Galaţi. Aici lucrează aproape 6.000 de angajaţi la care se mai adaugă încă aproximativ 2.000 de angajaţi ai subcontractorilor. Cum producţia de oţel nu poate fi oprită, atât din cauză că tehnologia aplicată la un furnal impune folosirea unui flux continuu, cât şi din cauză că un blocaj în industria siderurgică s-ar transmite în lanţ în toată economia, miza în asigurarea sănătăţii angajaţilor este cu atât mai mare.

La Liberty Steel Galaţi au fost introduse, încă de săptămâna trecută, o serie de măsuri pentru protecţia angajaţilor. Una dintre ele vizează măsurarea temperaturii persoanelor care intră în combinat, pe modelul de screening aplicat în aeroporturi, ne-au declarat surse din cadrul Liberty Steel. În cazul în care există suspiciunea că un angajat ar putea avea probleme de sănătate, acesta este îndrumat să ia legătura cu mediul de familie sau cadrele medicale avizate pentru verificări suplimentare. De asemenea, cei care iau contact cu oamenii bolnavi sau sunt suspecți de COVID-19 nu vor mai veni la serviciu, vor anunța autoritățile prin numărul de urgenţă 112, după care vor anunța şefii de echipă pentru a fi scoşi din producţie.

O altă măsură este suplimentarea numărului de curse convenţie, astfel încât angajaţii să vină cât mai puţin în contact unii cu alţii. Dar pentru că transportul în comun este, în această perioadă, un factor de risc, dat fiind gradul ridicat de contagiune cu coronavirus, angajaţilor li s-a recomandat, pe cât posibil, folosirea maşinilor personale.

Desigur, o măsură esenţială în condiţiile actuale este cea a asigurării de materiale de curăţenie şi dezinfecţia la locul de muncă, după fiecare schimb, astfel încât să fie redus riscul de contaminare. De asemenea, în aceste zile, în combinat vor fi distribuite articole de protecţie suplimentare, precum măştile sanitare, fiind deja făcute demersurile pentru achiziţionarea acestora.

Pe fluxurile de producţie, acolo unde au fost posibil, a fost schimbată structura echipelor de lucru şi a turelor, astfel încât să fie reduse contactele între un număr mai mare de angajaţi. De asemenea, în special în zona administrativă, acolo unde a fost posibil, angajaţii desfăşoară munca de birou de acasă.

După cum au precizat surse din combinat, în prezent nu se ia în calcul închiderea combinatului. În acelaşi timp, Liberty Steel Galaţi va trebui să se adapteze la turbulenţele care există în prezent pe piaţa europeană a oţelului, în multe ţări fiind deja oprite o serie de unităţi din domeniul industrial, iar comenzile sunt în scădere. La nivel mondial, se are în vedere introducerea siderurgiei printre domeniile strategice, alături de alte domenii precum cel alimentar sau transporturi, pentru a ţine în viaţă sectoarele care încă mai au activitate productivă.

Citit 7533 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.