BNR clarifică regulile privind amânarea la plată a datoriilor către bănci

BNR clarifică regulile privind amânarea la plată a datoriilor către bănci
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comitetul de Supraveghere al BNR, întrunit în şedinţă de urgenţă, a clarificat modul în care băncile şi IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul pandemiei cu COVID-19. Banca Naţională a României va face uz de flexibilităţile cadrului normativ, astfel încât persoanele şi companiile cu credite să poată fi ajutate, atât de bănci, cât şi de instituţiile financiare nebancare în perioada următoare.

Potrivit reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

În ceea ce priveşte instituţiile de credit, Banca Naţională a României menţionează că măsurile de susţinere a debitorilor vor fi reflectate în situaţiile băncilor în mod similar cu practica la nivel UE, prin aplicarea în mod unitar a cadrului european de reglementare în domeniile prudenţial şi contabil.

Totodată, conform cadrului de reglementare, băncile au constituit şi menţinut rezerve de lichiditate care pot fi utilizate pentru a face faţă unei cereri mărite de lichiditate pe parcursul unei situaţii de criză.

BNR va evalua, la rândul ei, în mod permanent, situaţia fiecărei bănci şi, în funcţie de evoluţia impactului generat de pandemia COVID-19, va lua măsurile ce se impun.

Citit 1559 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 21:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.