Păsuiri și facilități pentru firme, anunțate de ANAF

Păsuiri și facilități pentru firme, anunțate de ANAF
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală au anunțat o serie de măsuri în vederea sprijinirii mediului de afaceri. De exemplu, nu se calculează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile scadente și neachitate pe perioada stării de urgență și 30 de zile de la încetarea acesteia, executările silite, cu unele excepții, nu se încep, iar cele în curs se suspendă.  

Astfel, nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență Guvernului nr. 29/2020 și neachitate până la încetarea acestor măsuri. Nu sunt considerate obligații fiscale restante, potrivit legii, obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a OUG 29/2020 și neachitate până la încetarea acestor măsuri. Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, prin somație, poprire și valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare neachitate până la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. În acest caz, organul fiscal competent, din oficiu, reface graficul de eșalonare, cu respectarea perioadei de eșalonare aprobate. Noul grafic de eșalonare se comunică debitorului prin decizia organului fiscal.

De asemenea, se suspendă condițiile de menținere a valabilității eșalonărilor la plată acordate. Obligațiile bugetare care reprezintă condiție de menținere a valabilității înlesnirilor la plată, inclusiv cele cuprinse în ratele din graficele de eșalonare, nu sunt considerate obligații fiscale restante. Se extinde rambursarea TVA cu control ulterior, iar termenele de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale și de a cere executarea silită, precum și cel al contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale, prevăzute de Codul de procedură fiscală, se suspendă sau nu încep să curgă până la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. Toate aceste măsuri de mai sus aplică pe perioada stării de urgență și 30 de zile de la încetarea acesteia.

Bonificații și termene prelungite

Se acordă în continuare o bonificație pentru cei care plătesc impozitul pe profit datorat pentru trimestrul I al anului 2020, până la termenul scadent de 25 aprilie inclusiv. Bonificația este de 5 la sută pentru contribuabilii mari și 10 la sută pentru contribuabilii mijlocii si ceilalți contribuabili. Se acordă și o bonificație de 10 la sută pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent acestui trimestru, până la data de 25 aprilie 2020, inclusiv. Contribuabilii obligați la plata impozitului specific potrivit Legii nr.170/2016 nu datorează impozit specific pentru perioada în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate.

Termenele pentru depunerea raportărilor contabile la 31 decembrie 2019 se prorogă până la data de 31 iulie 2020 inclusiv.

Deducerea sumelor reprezentând sponsorizări către instituții publice și alte organe ale autorității publice din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în limita prevăzută de actul normativ, se efectuează în baza contractului de sponsorizare, fără a exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. 

Nu se plătește TVA la vamă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării acesteia, medicamente, pentru echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19.

Nu în ultimul rând, se modifică modul de calcul al plăților anticipate pentru impozitul pe profit. Nivelul se stabilește la valoarea rezultată pe baza calculului trimestrial curent (față de 1/4 din impozitul anului precedent, cum era anterior), pentru a corela sarcina fiscală cu încasările reduse determinate de închiderea activităților total sau parțial prin afectarea mediului economic de măsurile de combatere a epidemiei Covid -19.

 

Citit 2223 ori Ultima modificare Joi, 16 Aprilie 2020 22:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.