20.000 de angajați gălățeni, trași pe dreapta de pandemie. Concedieri şi şomaj tehnic

20.000 de angajați gălățeni, trași pe dreapta de pandemie. Concedieri şi şomaj tehnic
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Numărul gălățenilor care au rămas fără loc de muncă se mărește de la o săptămână la alta, ajungând la aproape 20.000, iar cifrele nu sunt încă finale. Au fost afectați atât salariați, ale căror contracte au fost suspendate sau întrerupte pe perioada stării de urgență, cât și diverși întreprinzători autorizați sau persoane cu profesii liberale.

Primele două săptămâni de stare de urgență au reprezentat un adevărat șoc pentru mediul de afaceri gălățean. Conform răspunsului Inspecției Muncii la solicitarea "Vieții libere", în perioada 16-31 martie 2020, nu mai puțin de 16.000 de gălățeni au fost fie concediați, fie trecuți în șomaj tehnic. Astfel, în ultimele două săptămâni din martie, 4.845 de contracte individuale de muncă au încetat (concedieri), iar 11.133 au fost suspendate "pe temeiurile legale de suspendare asociate stării de urgență". Aceste temeiuri legale sunt următoarele: "carantina (art. 50 lit. c), forța majoră (art. 50 lit. f), alte cazuri expres prevăzute de lege (art. 50 lit. i), suspendare în situația absențelor nemotivate ale salariatului (art. 51 alin. 2), în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității fără încetarea raportului de muncă (art. 52 alin. 1 lit. c), în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare (art. 52 alin. 3), suspendare prin acordul părților (art. 54)".

De asemenea, AJOFM Galați a început să primească, în luna mai, cererile pentru șomaj tehnic plătit de către stat, aferente lunii aprilie. Conform directorului executiv Cezar Năstase, pe 4 mai, în prima zi lucrătoare a lunii, 996 de angajatori din județul Galați depuseseră deja astfel de cereri. Din acestea, au fost descărcate până la această oră cereri de la 340 de angajatori, numărul angajaților aferent acestor solicitări fiind de 2.660. 185 din acești angajatori se află în verificare, cu un număr total de angajați aferent de 1.602.

La sfârșitul anului trecut, în evidențele Registrului General de Evidență a Salariaților figurau în județul Galați 130.000 de contracte individuale de muncă active și 114.000 de salariați cu CNP unic. În aceste condiții, procentul salariaților care au rămas fără job este de aproximativ o cincime. La aceștia se adaugă alți peste 1.200 de întreprinzători și gălățeni cu profesii liberale - PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, avocați, notari, sportivi etc. - care au depus cereri la AJPIS de plată a indemnizațiilor de către stat, fiind afectați și ei de pandemie.

Citit 5863 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.