Amnistia fiscală locală, la mâna consilierilor gălățeni

Amnistia fiscală locală, la mâna consilierilor gălățeni
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Guvernul României a adoptat, la sfârșitul săptămânii trecute, o amnistie fiscală, al cărei mecanism vizează dobânzile, penalitățile și alte accesorii datorate de contribuabilii care vor achita principalul restanțelor până pe 15 decembrie 2020. Textul legislativ dă posibilitatea și administrațiilor locale să aplice aceste facilități. Întrebarea este însă: își permite bugetul Galațiului să suporte o astfel de amnistie fiscală la nivel local?

Facilitățile oferite de Guvern prin amnistia fiscală vizează toți contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020, deci aceștia pot fi persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfășoară activități economice sau profesii libere, entități fără personalitate juridică, instituții publice etc. 

Facilitățile sunt de patru tipuri, dintre care primul îl reprezintă anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la această dată au în sold atât obligații bugetare accesorii cât și obligații bugetare principale. Al doilea tip este reprezentat de anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv. Al treilea tip de facilități constă în anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, dacă la această dată contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse, iar al patrulea - anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a inspecției fiscale sau verificării situației fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Facilităţile pot fi aplicate şi de autorităţile administraţiei publice locale

Textul normativ precizează că ”aceste facilități fiscale pot fi aplicate și de autoritățile administrației publice locale, opțional, dacă consiliul local stabilește, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi, precum și procedura aplicabilă”. Așadar, cel puțin teoretic, administrația Galațiului ar avea undă verde să aplice și la nivel local amnistia. Suntem în plină pandemie, afacerile au picat abrupt, mii de gălățeni au rămas fără joburi sau au fost trimiși în șomaj tehnic, se mai ”zbat” doar câteva sectoare economice. 

”E mare nevoie ca autoritățile locale să înțeleagă că trebuie să se implice în sprijinirea întreprinzătorilor, a celor care au creat și creează locuri de muncă, a celor care contrbuie din plin la bugetele locale și naționale. Avem societăți din horeca, din servicii (altele), din cooperație, din transporturi, producție, societăți care, urmare a interdicțiilor, au închis, au redus activitatea, au trimis salariați în șomaj. Pierderile sunt uriașe, iar comunitățile locale trebuie să se implice în a sprijini mediul economic, prin reducerea taxelor și impozitelor, prin crearea de facilități, prin măsuri proactive. Deocamdată, la solicitările alerte ale întreprinzătorilor, așteptăm încă reacția autorităților locale. Încă nu ne-am pierdut speranța îndreptățită”, ne-a declarat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon.

Am întrebat Primăria Galați dacă are în vedere, în perioada următoare, adoptarea unei amnistii fiscale la nivel local. Răspunsul primit de la Biroul de presă al instituţiei a fost următorul: ”O decizie privind amnistia fiscală pentru dobânzi, penalități și alte accesorii datorate de firme poate fi adoptată numai de către Consiliul Local, caz în care ar trebui elaborată și aprobată și procedura aferentă. În perioada pandemiei, au scăzut încasările la bugetul local, de aceea se impune o analiză serioasă, care să aibă în vedere toate implicațiile și consecințele pe termen mediu și lung, în eventualitatea acordării unor facilități fiscale”. Vor considera oare consilierii locali că întreprinzătorii trebuie ajutaţi?

Citit 2247 ori Ultima modificare Vineri, 15 Mai 2020 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.