460 de părinți gălățeni cer zile libere plătite

460 de părinți gălățeni cer zile libere plătite
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

160 de firme din Galați au depus la AJOFM, până acum, cereri pentru plata zilelor libere acordate părinților (460 la număr) pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, conform Legii 19/2020.

De la începutul lunii și până pe 22 mai, au fost plătite indemnizațiile pentru 76 de angajați, de la 40 de firme, suma totală achitată de AJOFM fiind de 42.979 de lei, ne-a declarat directorul executiv al instituției gălățene, Cezar Năstase.

Zilele libere se acordă pe toată perioada în care autorităţile competente au decis închiderea respectivelor unităţi de învaţământ, începând cu data de 17 martie 2020, dar ținând cont de data depunerii cererii angajatului. Pentru a beneficia de plata zilelor libere pentru părinți, un angajat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: să aibă copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau să aibă copii cu dizabilităţi cu vârstă de până la 18 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, iar locul de muncă al părintelui să nu permită munca la domiciliu sau telemunca. Salariatul respectiv depune la angajator documentele necesare (cerere, declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte că nu a solicitat de la locul său de muncă zile libere plătite, copie după certificatul de naștere al copilului/copiilor), iar angajatorul plătește indemnizația, urmând a o deconta de la AJOFM, pe baza unor documente justificative. Indemnizația pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75 la sută din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75 la sută din câştigul salarial mediu brut (5.429 lei brut pe lună). Zilele libere se pot acorda și pe perioada vacanțelor școlare.

Citit 1437 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 02:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.