Damen construieşte fregate militare pentru Germania

Damen construieşte fregate militare pentru Germania

Nu cu România, ci cu Germania
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
3 comentarii

Grupul Damen a semnat vineri, 19 iunie, contractul pentru construcția a cel puțin patru fregate militare pentru marina Germaniei. Este unul dintre cele mai mari contracte din istoria marinei germane, un ”contract istoric” și, totodată, un proiect complex pe care Damen îl derulează împreună cu partenerii Blohm + Voss și Thales.

Anul trecut, în circumstanțe foarte controversate, grupul olandez Damen a ratat contractul pentru construirea a patru corvete pentru Forțele Navale Române. Contractul respectiv, contestat în instanţă de Damen, a fost atribuit asocierii dintre Șantierul Naval Constanţa şi francezii de la Naval Group, chiar dacă şantierul naval de la Galaţi a construit în ultimii 30 ani câteva zeci de nave militare, singurele de acest fel din ţară. În ciuda acestui ”background” profesional mai mult decât pozitiv, Damen nu a primit contractul pentru fregate de la guvernul României.

Iată că acum, pe 19 iunie 2020, la mai puțin de un an, Damen și Biroul Federal Pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență al Bundeswehr au semnat contractul pentru construcția a patru fregate MKS-180 pentru marina germană. Damen este principalul contractant pentru acest proiect complex pe care îl derulează în Germania împreună cu partenerii Blohm + Voss și Thales. Consorțiul a fost declarat anterior câștigător al unei licitații europene, cea mai mare din istoria marinei germane. Pe 17 iunie, resursele financiare necesare au fost alocate de către comisia pentru buget din parlamentul Germaniei. Contractul semnat vineri marchează începutul etapei de proiectare și construcție.

”Aproximativ 80 la sută din investiția proiectului va rămâne în Germania ca valoare adăugată. Navele vor fi construite la Blohm + Voss în Hamburg, dar parțial și în alte locații ale șantierelor navale din Germania, inclusiv Bremen, Kiel și Wolgast. Pe lângă aceasta, aproximativ 100 de companii mici și mijlocii din industria maritimă, precum și din sectoarele de inginerie mecanică și echipamente industriale de construcții vor fi implicate în implementara contractului. Aceste companii provin din aproape toate landurile germane”, precizează un comunicat remis de Damen.

Implementarea proiectului presupune livrarea a patru fregate, între 2027 și 2031, pentru o sumă de aproximativ 4,6 miliarde de euro. Există, de asemenea, o opțiune de a furniza încă două fregate, după 2032.

Citit 2747 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iunie 2020 20:42

3 comentarii

 • postat de Terente...din Galati Marți, 23 Iunie 2020 15:02 86.34.180.*** Link la comentariu
  2
  5

  Celor doi de mai sus: nu are importanta decat faptul ca Romania psd-ista, a renuntat prosteste la un contract atribuit Damen, pt. construirea de 4 fregate , la Galati. In loc , noi galatenii sa ne vedem de avantajele ce decurgeau de aici, ne-am bucurat ca talambii ca navele le va face Constanta...No coment!

  Raportează
 • postat de @Spartacus : Luni, 22 Iunie 2020 20:46 89.137.225.*** Link la comentariu
  1
  3

  vor fi construite in Germania...

  Raportează
 • postat de Spartacus Luni, 22 Iunie 2020 15:49 81.12.149.*** Link la comentariu
  2
  3

  Nu înţeleg, navele vor fi construite de şantierele Damen din România sau de alte şantiere din Germania ale grupului Blohm + Voss?
  Fii mai clar, dle Cristinel!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.