5,5 miliarde de euro pentru irigații și desecări

5,5 miliarde de euro pentru irigații și desecări
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit ministrului agriculturii, Adrian Oros, România va avea o Strategie Națională de Gestionare a Apei, prevăzută cu fonduri record, în valoare totală de 5,5 miliarde de euro. 

Aceasta va cuprinde reabilitarea infrastructurii de irigații prin investiții în 138 de amenajări de irigații care deservesc o suprafață de aproximativ 2,4 milioane hectare și cu o valoare de 3,4 miliarde euro. De asemenea, se are în vedere reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj prin investiții în 443 de amenajări care deservesc o suprafață de 2,8 milioane hectare și cu un buget propus de 1,1 miliarde euro.

Investițiile în infrastructura de desecare-drenaj au drept scop prevenirea şi înlăturarea excesului de umiditate de la suprafața terenului şi din sol, în vederea asigurării condiţiilor favorabile de utilizare a terenurilor. Aceste amenajări cuprind lucrări de colectare, de transport şi de evacuare a apei în exces.

În cadrul aceleiași strategii antemenționate este inclusă reabilitarea a 220 de amenajări de combatere a eroziunii solului care deservesc o suprafață de 500.000 de hectare și cu o valoare estimativă de 500 milioane euro.

În fine, investițiile în Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), referitoare la extinderea acestuia prin punerea în funcțiune a unui număr suplimentar de 150 de puncte de lansare, dar și implementarea SNACP prin utilizarea aviației reprezintă un program cu o valoare de 110 milioane de euro.

“Lipsa investițiilor în infrastructura națională de irigații din ultimii ani a condus la efectele dramatice asupra culturilor din acest an”, a precizat Adrian Oros.

Citit 945 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.