Ajutoarele sociale s-ar putea majora semnificativ

Ajutoarele sociale s-ar putea majora semnificativ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Senatul României a adoptat, în această săptămână, propunerea legislativă care prevede majorarea indicatorului social de referință (ISR) la valoarea de 1.200 de lei, față de 500 de lei cât este în prezent. Propunerea legislativă prevede şi ca valoarea ISR să fie modificată anual, prin hotărâre a Guvemului, pănă la data de 31 ianuarie a anului curent, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat.

Susținătorii propunerii legislative spun că, de când ISR a devenit unitatea de referință în funcție de care sunt determinate beneficiile de asistență socială acordate din bugetul de stat, valoarea acestuia a rămas la 500 de lei și nu a mai suferit nicio modificare. De atunci, însă, au crescut atât nivelul salarial din România, cât și indicii prețurilor de consum. Valoarea de 500 de lei a indicatorului social de referință a rămas nemodificată din anul 2008.

În funcție de valoarea ISR se stabilesc majoritatea ajutoarelor sociale de la stat. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau ajutorul pentru încălzirea locuinței.

Pentru ca propunerea legislativă aprobată de să se aplice, ea trebuie adoptată și de Camera Deputaților, semnată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Citit 2278 ori Ultima modificare Joi, 23 Iulie 2020 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.