Negocieri sindicale la SN Damen Galați. Concedierile colective, o ”ecuație” cu multe necunoscute

Negocieri sindicale la SN Damen Galați. Concedierile colective, o ”ecuație” cu multe necunoscute
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Reprezentații sindicatelor și cei ai conducerii SN Damen Galați s-au întâlnit joi, 6 august, pentru a discuta despre preconizatul val de concedieri colective care amenință șantierul naval. Iar dacă miercuri perspectivele erau de-a dreptul ”apocaliptice”, cu riscul pierderii a 870 de locuri de muncă la nivel de grup (600 la Galați, 270 la Mangalia), apele par a se mai fi liniștit oarecum. Cel puțin pe moment.

Grupul Damen a anunțat intenția de a face aceste concedieri colective în condițiile în care scăderea numărului de comenzi – nici acum nu s-a lămurit pe deplin cum a fost posibil ca SN Damen Galați să piardă contractul corvetelor pentru Forțele Navale, deși e singurul șantier din România care a construit nave militare în ultimii 30 ani - și criza coronavirusului au adus industria navală într-o situație dificilă. Varianta unor concedieri a fost luată în calcul, ca măsură extremă, încă de la începutul crizei coronavisurului, căpătând treptat tot mai multă consistență, totul culminând cu anunțul oficial al Grupului Damen privind planul de disponibilizări.

Întâlnirea dintre sindicaliști și conducerea SN Damen Galați a decurs, totuși, în condiții mai bune decât, poate, era de așteptat în condițiile actuale.

”Am avut o întâlnire foarte bună cu conducerea șantierului, iar dl Flemming Sorensen, directorul general al SN Damen Galați, s-a arătat deschis în a încerca să găsim o soluție care să afecteze cât mai puțin atât compania, cât și angajații și familiile acestora. Lucrurile sunt ceva mai complicate decât par la prima vedere și există încă destule elemente care pot înclina balanța deciziei posibilelor disponibilizări într-o parte sau alta”, ne-a declarat președintele Sindicatul Liber al Salariaților din Șantierul Naval Damen, Stelian Pavel.

Un prim element important este acela că, până în octombrie, SN Damen Galați ”are încărcare” suficientă, prin urmare, până la sfârșitul lui septembrie, cel puțin, nu se pune problema unor concedieri. În al doilea rând, șantierul și-a redus deja, din iunie, numărul de angajați cu aproximativ 120 de persoane, care au optat pentru alte locuri de muncă, și mai există și alți salariați care ar dori să facă același lucru. Prin urmare, din totalul de 600 deja se conturează vreo 200 de plecări voluntare. În al treilea rând, până în octombrie se pot întâmpla multe, inclusiv să fie semnate noi contracte care să asigure front de lucru. Nu în ultimul rând, pe circuitul legislativ se află proiectul de modificare a Legii 263/201 cu privire la sistemul de pensii, care ar permite navaliștilor să se pensioneze anticipat, la un stagiu complet de cotizare de 30 ani, încă de la vârsta de 53 ani pentru femei și 55 de ani pentru bărbați, ceea ce ar schimba mult datele problemei în ceea ce privește Resursele Umane.

”Prin urmare, noi optăm pentru reducere ”naturală” a numărului de salariați. Nu trebuie să forțăm lucrurile prin concedieri colective, pentru că pur și simplu Șantierul Naval riscă la un moment dat să rămână fără forță de muncă suficientă! S-ar lua niște măsuri care i-ar afecta și pe angajați, și șantierul, și n-ar ieși nimic bun în final. Ar fi foarte dificil apoi de îndreptat lucrurile”, a explicat președintele Sindicatului Liber din SN Damen, Stelian Pavel.

Acesta a precizat că, dacă se va ajunge, totuși, la disponibilizări, fiecare situație, fiecare loc de muncă, va fi analizat caz cu caz, pentru a preveni eventualele măsuri nejustificate. De asemenea, sindicatele vor milita pentru majorarea compensațiilor financiare acordate în caz de concedieri colective, în prezent fiind în curs de negociere și Contractul Colectiv de Muncă din Șantierul Naval.

Citit 5357 ori Ultima modificare Joi, 06 August 2020 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.