Prime de Paşti - cine are, cine n-are

Prime de Paşti - cine are, cine n-are
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Angajaţii din administraţia portuară şi cea fluvială vor primi prime de câte 200 lei şi, respectiv, 300 lei * Deja resemnaţi, oamenii legii au preferat să se amuze când au auzit de noţiuni demult apuse – „primele de Paşte” * Fără prime de Paşti la Electrica * AJOFM, ITM şi CJPAS: „Nu avem prime!” * Cei mai fericiţi – cei de la Zona Liberă * Cei mai trişti: angajaţii Ecosal şi cei ai Primăriei * La CJ - zi liberă în loc de bani *

La bugetari nu mai este ce a fost odată. Anul acesta, de Paşti, locurile de la stat unde angajaţii mai beneficiază de un cadou sunt tot mai puţine.

Cică legea n-ar mai permite prime de sărbători decât angajaţilor la societăţi comerciale şi celor de la stat care le au prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Cât de dreaptă e legea care permite prime la Apă-Canal sau AFDJ şi nu permite la poliţie, la spitale sau în învăţământ, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi.    

* APDM şi AFDJ *

După un an destul de greu, odată cu o oarecare înviorare a traficului de mărfuri prin porturile gălăţene, iepuraşul va ajunge şi la angajaţii APDM Galaţi.

Fiecare dintre cei 130 de angajaţi va primi o primă de Paşti de 200 lei de persoană. Cu o singură excepţie: directorul general, care nu va primi niciun fel de primă.

„Astea sunt cele stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă. Anul trecut, după cum se ştie, a fost un an foarte greu, au fost inclusiv acele concedii fără plată, oamenii au înţeles că nu poate fi vorba de niciun fel de primă”.

„Acum s-au dezmorţit puţin lucrurile, în luna martie am avut prin Portul Mineralier un trafic de marfă chiar mai mare decât cel prognozat, şi în celelalte porturi lucrurile s-au mişcat puţin, putem onora şi aceste obligaţii către angajaţi”, a precizat Mihai Ochialbescu, directorul general APDM Galaţi.

Iepuraşul va trece şi pe la AFDJ Galaţi. „Prima pentru fiecare angajat va fi de 300 lei, aşa cum se specifică în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru perioada 2008 – 2012”.

„Sunt drepturi salariale convenite cu sindicatele, la fel ca în cazul primei de Crăciun sau al Zilei Marinei”, ne-a declarat Florin Uzumtoma, directorul general al AFDJ Galaţi, instituţie ce numără, în toată ţara, 940 de angajaţi.

După cum se vede, iepuraşului îi prieşte la malul Dunării. Să sperăm că urecheatul nu-i va uita nici pe cei rămaşi „pe uscat”, de prin alte părţi… (Ovidiu Amălinei)

* Oamenii de ordine răspund într-un glas: „Prime de Paşte? Ha-ha ha!” *

Nu i-am învăţat noi să râdă a pagubă, dar credem că ştiu de ceva vreme şi singuri.

Nici Poliţia Judeţeană, nici Poliţia de Frontieră, nici Poliţia Transporturi, nici Poliţia Comunitară, nici Jandarmeria, nici pompierii şi nici SMURD-ul nu visează măcar la primele de Paşte.

Perfect resemnaţi, angajaţii instituţiilor de stat au preferat să se amuze copios la întrebarea „Primiţi prime de Paşte?”.

Şi am stârnit ceva hohote de râs, deşi vorbim de cei care ne păzesc avutul, sau ne scapă din flăcări sau ne salvează vieţile – şi asta indiferent de oră sau zi. (Elena Parapiru)

* Anul acesta, Electrica rămâne doar cu… lumina *

Angajaţii Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Galaţi nu vor primi niciun leu ca primă de Paşti, în acest an. 

„Situaţia financiară nu ne permite să acordăm prime. Mâine-poimâine, ar mai fi timp să se ia o altă decizie la nivelul Bucureştiului, pentru toate filialele, dar mi-e greu să cred”, ne-a declarat directorul Iulian Aramă.

Nici cei de la Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Galaţi nu vor avea primă de Paşti. „Păi nu e an de recesiune?”, ne-a întrebat directorul AFEE Galaţi, Ioan Fânaru. (Cristinel Luca)

* La CJ - zi liberă în loc de bani *

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi nu poate oferi celor în jur de 1.300 de angajaţi ai aparatului său şi ai instituţiilor subordonate  primă de Paşti.

Preşedintele CJ, Eugen Chebac, ne-a spus că vremurile de criză financiară nu au permis anul acesta prime, o „primă” acordată în schimb fiind… o zi liberă: cea de mâine.

Dar şi aşa, unii dintre angajaţi vor trebui să rămână ca să asigure funcţionarea serviciilor. (Victor Cilincă)

* Iepuraşul de criză *

De Paşti, angajaţii din Primăria municipiului Galaţi nu vor primi niciun fel de primă, a declarat primarul Dumitru Nicolae. Acesta a precizat că decizia a fost luată, deşi se făcuse un necesar financiar.

„Măcar leafa dacă am putea să o dăm mai devreme, pentru că în primărie, banii se primesc pe 14, iar Paştele pică pe 4 aprilie…”, a mai spus Dumitru Nicolae.

Cât priveşte celelalte societăţi de interes local din municipiul Galaţi, aici situaţia pare să fie ceva mai bună. Numai cei 375 de salariaţi ai SC Ecosal nu primesc nimic, în rest, celelalte societăţi (Transurb, Administraţia Pieţelor, Apă Canal, Apaterm şi Zona Liberă) vor fi vizitate de iepuraş.

De departe cele mai frumoase cadouri de Paşti vor fi aduse de iepuraş la cei 26 de angajaţi ai Zonei Libere: câte 500 de lei impozabili, conform Contractului Colectiv de Muncă.  

În medie, primele de Paşti se învârt în jurul valorii de 130 de lei impozabili. Aşa vor lua şi cei 780 de angajaţi de la Transurb, după cum ne-a precizat directoarea societăţii, Genica Totolici, şi tot 130 de lei impozabili vor lua şi cei 995 de salariaţi Apă Canal, după cum ne-a declarat directorul societăţii, Gelu Stan.

La Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi, cei 243 de salariaţi vor lua câte 100 de lei primă, „conform Contractului Colectiv de Muncă”, ne-a declarat directorul Eugen Zaharia, în timp ce la Apaterm se pare că cei aproximativ 1.000 de angajaţi vor lua o primă de câte  90 de lei.

* Nicio primă la Prefectură *

„Instituţia Prefect nu a acordat prime de Paşti în niciun an şi cu atât mai mult în acest an de criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea Crângan.

Astfel, cei aproximativ 100 de salariaţi din Prefectură (plus angajaţii celor două servicii subordonate – Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor şi Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto) nu vor primi niciun fel de primă de Paşti. (Maria Măndiţă)

* AJOFM, ITM şi CJPAS: „Nu avem prime!” *

„Nu avem prime de Paşti, deşi ne-am fi dorit şi am fi avut mare nevoie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Nicoleta Harţegan.

Acelaşi răspuns l-am primit şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Nu, nu avem astfel de prime prevăzute”, a precizat directorul-coordonator al ITM, Ionel Petrea.

„De fapt, legea nici nu ne permite să primim prime de sărbători. Ele le sunt acordate doar angajaţilor la societăţi comerciale şi celor de la stat, dar care le au prevăzute în contractul colectiv de muncă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, Greta Ioniţă. (Gabriel Kolbay)

* Fără prime la Mediu *

Angajaţii instituţiilor de mediu (Garda şi Agenţia locală) nu vor primi anul acesta prime de Paşte.

După cum a declarat şeful Gărzii de Mediu, Mihai Turcu, salariaţii care lucrează în acest domeniu nu vor beneficia de astfel privilegii în 2010, motivul fiind lesne de înţeles - încercarea de reducere a cheltuielilor de la buget. (Tudor Neacşu)

Citit 2344 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.