Munca la negru costă scump

Munca la negru costă scump
Amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Angajatorii gălățeni care vor să fenteze Fiscul și folosesc munca la negru riscă amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare angajat depistat că prestează muncă nedeclarată.

În Uniunea Europeană, din care face parte și România, munca nedeclarată este definită astfel: "orice activitate remunerată, care este legală în ceea ce priveşte natura ei, dar nu este declarată autorităţilor publice, luând în calcul diferenţele sistemelor de reglementare din statele membre". Nu doar lucrătorii sunt cei afectați de acest tip de muncă, pentru care nu beneficiază de asigurare de sănătate, ajutor de șomaj și pensie. Concurența neloială generată astfel afectează economia și comerțul, iar sistemul de finanțe publice este expus riscului.

În România, Codul Muncii prevede mai multe situații de muncă nedeclarată, iar amenzile sunt consistente. Astfel, primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă în ziua anterioară începerii activităţii se sancționează cu amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Tot 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată este amenda pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, o sancțiune similară fiind și pentru primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat. Nu în ultimul rând, pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial se aplică o amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Munca la negru nu este o problemă exclusiv a României, că doar n-am inventat noi roata. La nivelul UE există o platformă europeană pentru intensificarea cooperării în materie de muncă nedeclarată, creată în 2016, care se constituie într-un forum la nivelul UE, care aduce laolaltă actori-cheie, inclusiv autorităţi de control şi parteneri sociali. Platforma respectivă încurajează o cooperare mai strânsă între statele membre, creşte gradul de conştientizare cu privire la fenomenul muncii nedeclarate şi efectele acesteia și, cu ajutorul membrilor şi observatorilor săi, a dezvoltat o baza solidă de exemple eficiente de abordare a muncii nedeclarate.

De asemenea, între 21 și 25 septembrie, pe platforma respectivă, al cărei membru este și Inspecția Muncii, a fost derulată o campanie europeană de conştientizare a lucrătorilor şi angajatorilor cu privire la beneficiile muncii declarate, sub denumirea #EU4FairWork.

Citit 1379 ori Ultima modificare Luni, 28 Septembrie 2020 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.