Firmele cer lansarea de urgență a programelor pentru IMM-uri

Firmele cer lansarea de urgență a programelor pentru IMM-uri
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În contextul în care criza economică generată de epidemia de COVID-19 a afectat ”în mod covârșitor IMM-urile, acestea înregistrând scăderi ale încasărilor și cifrei de afaceri”, reprezentanții mediului de afaceri au decis să facă un ultim apel către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pentru lansarea în regim de urgență programele de sprijin pentru IMM-uri, conform nevoilor pe care acestea le au în acest moment.

Conducerea CNIPMMR, reunită pe 30 septembrie, reamintește faptul că, până în prezent, nu a fost lansat niciun program de finanțare dedicat IMM-urilor, cu excepția IMM INVEST. ”Reamintim faptul că programele din anii anteriori, precum Programul național multianual de microindustrializare, Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, Programul UMCTAD/ EMPRETEC, Programul Femeia Antreprenor, Programul Comerț, Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului sau Programul Start-up Nation au asigurat fonduri pentru mii de întreprinderi care nu au avut acces la credite bancare pentru implementarea, dezvoltarea sau extinderea business-urilor lor”, afirmă organizația patronală.

Oamenii de afaceri au menționat și necesitatea îndeplinirii de către minister a altor patru cerințe. Prima o constituie introducerea eligibilității plății salariilor pentru capitalul de lucru, ”fapt ce va favoriza nu doar companiile, ci și bugetul de stat (prin întoarcerea unei părți din sumă sub formă de taxe și contribuții ale plății salariilor)”, iar cea de-a doua o reprezintă eliminarea criteriului „primul venit - primul servit”, pentru asigurarea profesionalizării, transparenței și calității acordării fondurilor. O a treia cerință vizează scăderea grantului capitalului de lucru de la 150.000 euro la maximum 35.000 euro, pentru a permite tuturor categoriilor de IMM-uri, indiferent de dimensiunea acestora, să fie eligibile pentru accesarea acestora. ”Menționăm că aceste granturi pot fi utilizate pentru plata cheltuielilor curente, chiriilor, datoriilor către furnizori etc. Un grant în valoare de 150.000 de euro este nejustificat raportat la nevoile IMM-urilor și va genera o serie de proiecte cu nevoi false”. Nu în ultimul rând, reprezentanții CNIPMMR au cerut stabilirea unei întâlniri între prim-ministrul României, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ministrul Fondurilor Europene și o delegație a CNIPMMR, înainte de trecerea OUG-ului de Guvern.

Citit 1209 ori Ultima modificare Duminică, 04 Octombrie 2020 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.