În plină pandemie, gălăţenii nu renunţă la împrumuturi

În plină pandemie, gălăţenii nu renunţă la împrumuturi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Chiar dacă, în contextul situaţiei create de pandemia de Covid-19, standardele de creditare pentru împrumuturile destinate populaţiei s-au înăsprit, piaţa bancară gălăţeană a păstrat un trend ascendent, atât în ceea ce priveşte creditele de consum, cât şi creditele imobiliare, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

La sfârşitul trimestrului trei al acestui an, strict la nivelul populaţiei, valoarea creditelor contractate de gălăţeni era de 2.573,5 milioane de lei, cu 104 milioane de lei mai mult faţă de începutul anului, când totalul împrumuturilor era de 2.469,5 milioane de lei. Per ansamblu, creşterea s-a menţinut pe parcursul întregului an. Astfel, la sfârşitul primului trimestru, creditele contractat de populaţie în judeţul Galaţi erau de 2.492 milioane de lei, iar la sfârşitul trimestrului doi, împrumuturile aveau o valoare de 2.499,2 milioane de lei.

Ce-i drept, pe categorii de împrumuturi, evoluţia creditelor imobiliare a fost într-o oarecare măsură diferită de cea a creditelor de consum. În ceea ce priveşte creditele imobiliare, acestea au avut o creştere constantă pe tot parcursul primelor nouă luni ale anului: 1.371,9 milioane de lei, la sfârşitul primului trimestru; 1.391,7 milioane de lei, în trimestrul doi; 1.414,2 milioane de lei, la finalul trimestrului trei. Pe partea creditelor de consum, dacă la sfârşitul primul trimestru se înregistra o valoare de 1.075,8 milioane de lei, până la finalul trimestrului doi s-a ajuns la 1.058,9 milioane de lei, cu o revenire parţială în trimestrul trei, până la valoarea de 1.073,6 milioane de lei.

Potrivit BNR, per ansamblu, sincopele din creditare au apărut în special pe fondul măsurilor prudenţiale luate de instituţiile financiare.

„Printre factorii care au contribuit la creșterea restrictivității standardelor de creditare în trimestrul doi 2020, o proporție ridicată a băncilor a raportat așteptările privind situația economică generală (procent net de 65,5 la sută), așteptările privind piața imobiliară (procent net de 29 la sută) și într-o mai mică măsură modificarea ponderii creditelor neperformante pentru locuințe în portofoliul băncii (procent net de 12,2 la sută) și modificarea concurenței din sectorul bancar (procent net de 12,2 la sută)”, se arată în ultimul „Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei”, realizat de BNR.

Creşterile din creditare au fost susţinute pe piaţa bancară gălăţeană de avansul creditelor în moneda naţională, remarcându-se o repliere pe partea creditelor în valută. Astfel, la sfârşitul trimestrului trei, creditele în moneda naţională aveau o valoare de 1.996,7 milioane de lei, faţă de 1.905,2 milioane de lei la sfârşitul trimestrului doi şi 1.882,8 milioane de lei la sfârşitul primului trimestru. Creditele în valută ale populaţiei din Galaţi era la sfârşitul trimestrului trei de 576,8 milioane de lei, faţă de 594 milioane de lei la sfârşitul trimestrului doi, respectiv 609,2 milioane de lei la sfârşitul primului trimestru.

Citit 2067 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2020 22:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.