Tribunalul Galați a dispus falimentul Electrocentrale
Foto: Arhiva VL

Tribunalul Galați a dispus falimentul Electrocentrale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tribunalul Galați a dispus deschiderea procedurii generale de faliment împotriva societății gălățene Electrocentrale, acceptând astfel atât cererea depusă de administratorul judiciar al companiei, cât și pe cea a Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

”Ori restructurăm, ori închidem”, spunea în primăvara acestui an, pentru ”Viața liberă”, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa. Însă planul de reorganizare, care prevedea convertirea în acțiuni a datoriilor Electrocentrale către principalul său creditor, Romgaz, a fost respins de acționarul unic al firmei gălățene, Electrocentrale Grup, astfel că varianta cu restructurarea a picat.

După cum ”Viața liberă” a scris la vremea respectivă, Romgaz nu vrut nici să preia CET-ul gălățean și să continue activitatea aici, preferând să facă pe platforma Electrocentrale, prin parteneriatul semnat cu Liberty, o investiție de tip "greenfield", adică de la zero, constând în dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale și a unor unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice.

În consecință, singura opțiune pentru Electrocentrale a rămas falimentul. În ziua de 16 noiembrie, Tribunalul Galați "admite cererile formulate de creditoarea SNGN Romgaz SA şi de administratorul judiciar de trecere a debitoarei în faliment. Dispune deschiderea procedurii generale de faliment împotriva debitoarei Electrocentrale SA Galaţi. Desemnează lichidator judiciar provizoriu pe MAESTRO SPRL din Constanţa. Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică dreptul de administrare. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la data de 26.11.2020. Dispune predarea către lichidator în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi ORC Galaţi pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Fixează termen-limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor născute în cursul procedurii la data de 30.12.2020. Fixează termen de verificare a creanţelor născute în cursul procedurii, întocmire, afişare şi comunicare a tabelului suplimentar al creanţelor la data de 29.01.2021. Fixează termen-limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la data de 19.02.2021. Fixează termen-limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la data de 01.03.2021. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare". 

Cei 205 salariați ai Electrocentrale, cu o medie de vârstă de 52 de ani, urmau să primească sume compensatorii, câte 37.000 de lei net pentru fiecare. Conform informațiilor noastre, la Electrocentrale încă mai lucrează aproximativ 50 de oameni, angajați de la o lună la alta, pentru mentenanța echipamentelor, conservare și pază.

Citit 2481 ori Ultima modificare Marți, 24 Noiembrie 2020 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.