Companiile gălăţene, împrumuturi mai mari ca înainte de pandemie

Companiile gălăţene, împrumuturi mai mari ca înainte de pandemie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă standardele de creditare au avut tendinţa de a deveni mai restrictive, agenţii economici gălăţeni nu şi-au modificat în mod fundamental relaţiile cu instituţiile financiar-bancare. Mai mult, după o perioadă de recul, tendinţa generală este de creştere a volumului împrumuturilor accesate de companii, rezultă din datele centralizate de BNR.

Pe fondul crizei generate de pandemia COVID-19, agenţii economici constată o tendință de înrăutățire a principalilor factori de influență asupra activității acestora, potrivit ultimului raport privind accesul la finanţare al companiilor, realizat de BNR.

Pe piaţa bancară, efectul măsurilor mai restrictive s-a făcut simţit în special în cursul trimestrului doi al acestui an. Astfel, dacă la sfârşitul primului trimestru, agenţii economici aveau credite în valoare de 1.715,8 milioane de lei, până la sfârşitul trimestrului doi s-a scăzut la o valoare a creditelor de 1.684,8 milioane de lei. Pe de altă parte, pe parcursul trimestrului trei s-a înregistrat o revenire a pieţei bancare, cu o creştere a împrumuturilor acordate firmelor la o valoare de 1.853,4 milioane de lei, mai mare chiar şi faţă de dinainte de pandemie.

"Firmele consideră că situația economică la nivel național s-a înrăutățit semnificativ în ultimele 12 luni (67 la sută). În plus, acestea sunt de părere că atât situația sectorului din care fac parte, cât și situația economică și financiară a propriei firme au suferit o înrăutățire comparativ cu anul anterior (52 la sută, respectiv, 47 la sută dintre companii). Cu toate acestea, perspectivele de dezvoltare nu sunt percepute la fel de negativ, 47 la sută dintre companii considerând că acestea au rămas nemodificate. În aceeași categorie se află și alți factori de influență, precum relația cu partenerii de afaceri (furnizori sau clienți), sau relația cu instituțiile financiare cu care acestea lucrează", se explică în raportul BNR privind accesul companiilor la finanţare.

Pe categorii, tendinţa generală este de creştere împrumuturilor, atât la creditele în moneda naţională, cât şi la creditele în valută, deşi avansul acestora din urmă este considerabil mai lent. La sfârşitul trimestrului trei, creditele în moneda naţională accesate de agenţii economici gălăţeni aveau o valoare de 1.379,6 milioane de lei, faţă de 1.235,2 milioane de lei la sfârşitul trimestrului doi şi 1.285,9 milioane de lei la sfârşitul trimestrului întâi.

În ceea ce priveşte creditele în valută accesate de firme, acestea aveau la sfârşitul trimestrului trei o valoare de 473,8 milioane de lei, faţă de 449,6 milioane de lei la sfârşitul trimestrului doi şi 429,9 milioane de lei la sfârşitul primului trimestru.

În acelaşi timp, deşi creditarea companiilor a crescut, BNR arată că sursele principale de finanțare utilizate de companii au rămas cele interne, acestea devenind mai importante în acest interval decât resursele externe, în principal datorită avansului substanțial înregistrat de reinvestirea profitului și vânzarea de active. Creditele bancare rămân o opțiune mult mai puțin utilizată, iar numărul companiilor care optează pentru credite comerciale și descoperitul de cont bancar este în scădere.

Citit 1085 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Noiembrie 2020 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.