Pe la mijlocul săptămânii, în hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale se cam trăseseră obloanele peste mai multe standuri la care se vindeau legume importate şi fructe exotice.
Nu-i bai, de vreme ce, pe alte tarabe din aceeaşi incintă, se găseau în continuare verdeţuri aduse din ţări cu climă mai caldă şi agricultură ceva mai bine pusă la punct.
La roşii de import, spre exemplu, preţurile porneau de pe la 5 lei şi ajungeau până la 7 lei per kilogram.
După părerea noastră, nici vinetele de 8,5 lei kilogramul n-au crescut chiar în Bădălan, la fel cum e destul de puţin probabil ca dovleceii de 5,5 lei să fi fost culeşi de prin preajma oraşului.
În schimb, ne mai vine să credem că spanacul care se vindea cu 3 lei a fost într-adevăr îngrijit de mătcaşi, la fel ca şi castraveţii de 6 lei şi sfecla roşie de 2 lei kilogramul.
Tindem să credem, de asemenea, că ceapa de 0,5 lei legătura (unul dintre cele mai scăzute preţuri) este într-adevăr de la Barcea.
În rest, putem să vă mai spunem că preţul multora dintre legume a rămas neschimbat, în ultimele săptămâni: varza face tot 2,5 lei pe kilogram, iar cartofii vechi au preţuri cuprinse tot între 1 şi 1,3 lei.
Din fugă am văzut o movilă de cartofi noi, pe una dintre tarabe, la „modicul” preţ de 3 lei.
S-a mai ieftinit, însă, kilogramul de ridichi, care de la 10 sau 12 lei, în urmă cu câteva săptămâni, a ajuns acum chiar şi la 5 lei.
Dacă vreţi să le cumpăraţi en-detail, veţi plăti 1 sau 1,5 lei pe legătură. Despre ciuperci, n-avem mari noutăţi: le puteţi alege, în continuare, în funcţie de mărime, urmând să le plătiţi cu 6 lei kilogramul, în cel mai bun caz.
Usturoiul a rămas la 12 lei, iar salata verde să vinde cu un leu căpăţâna, mai peste tot. Verdeţuri de tipul mărarulului şi pătrunjelului, lobodei şi leurdei găsiţi la 0,5 lei sau 1 leu legătura, în funcţie de mărime, de prospeţime şi de cât spirit anteprenorial are astăzi comerciantul de la care cumpăraţi.
S-a mai obrăznicit puţin la preţ miezul de nucă, deşi a cam trecut sezonul cozonacilor, cel puţin până la Înălţarea Domnului. Cel mai mic preţ pentru miezul proaspăt şi curat nu mai era 18 lei, ci 20 de lei, iar cel mai mare se ridica la 25 de lei.
La final, merită menţionat că, deşi n-am trecut cu vederea nici bananele de 4,5 lei şi nici portocalele de 3,98 lei, ne-am bucurat cel mai mult de abundenţa de mere verzi, galbene şi roşii, cu preţuri cuprinse între 1,8 şi 3 lei kilogramul.
Chiar dacă, pe ici-pe colo, preţurile s-ar putea să mai sară în weekend, merită să ieşiţi în pieţe.
Mai întâi, pentru că verdeţurile sunt proaspete (iar cele care nu sunt se disting de la o poştă) şi apoi pentru că în pieţe comerţul are o vitalitate aparte: mai schimbaţi o vorbă cu vânzătorul, îl mai întrebaţi cum i-a ieşit recolta şi la ce se aşteaptă anul acesta, iar el vă urează să mâncaţi cu plăcere produsele pe care tocmai vi le-a pus în sacoşă.
Nu ne-am dezvoltat noi cultura târguielii la fel ca orientalii, dar puţin exerciţiu, de câteva ori pe săptămână, nu strică. Se poate conversa şi la tejgheaua alimentării, ce-i drept, dar e mai complicat şi mai lipsit de farmec!