Zeci de gălăţeni surprinşi muncind „la negru”

Zeci de gălăţeni surprinşi muncind „la negru”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri dimineaţă, inspectorii de muncă au identificat 29 de persoane care intraseră la lucru, pe şantiere, fără să fi semnat în prealabil, contracte individuale de muncă * Pentru un muncitor fără acte, „angajatorul” plăteşte o amendă de 3.000 de lei * Alte abateri de ordin tehnic, identificate pe şantierele de lângă Lacul Brateş dar şi pe cele de la Satu Costi * Unii dintre administratorii firmelor sancţionate s-au arătat vizibil deranjaţi şi de prezenţa inspectorilor şi de cea a presei *

De muncă să fie, chiar şi la negru! Asta trebuie să-şi fi spus, ieri de dimineaţă, mai mulţi gălăţeni care s-au grăbit să se apuce de lucru pe diverse şantiere fără să fi semnat, în prealabil, vreun contract de muncă.

Nu o spunem noi, ci au declarat-o chiar ei, în scris, la solicitarea inspectorilor de specialitate din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), ieşiţi într-un control fulger, pe şantiere de lângă Lacul Brateş şi satul Costi.

La acţiunea de verificare au participat şi reprezentanţi ai Gărzii Financiare şi Direcţiei Judeţeane pentru Controlul Construcţiilor.

Pe toată durata acţiunii, la securitatea funcţionarilor veniţi să aplice legea au vegheat jandarmii, a căror prezenţă n-a fost tocmai zadarnică, mai ales că spiritele s-au mai încins, pe ici – pe colo, aşa cum era şi de aşteptat.

Reporterii „Vieţii libere” au urmărit desfăşurarea controalelor de la faţa locului. 

„Avem acte pe case, dar nu la noi!”

Primele controale ale zilei s-au desfăşurat într-un cartier de vile de lângă Lacul Brateş – spaţiu în care îşi desfăşoară activitatea mai multe firme de construcţii şi de amenajări interioare.

Fără să caute prea departe, inspectorii ITM au găsit mai mulţi muncitori care susţineau că sunt în perioada de probă sau în prima zi de muncă, aşa că, deh, de unde atâta contract?

„Nu, nici controlul medical nu s-a efectuat încă, dar v-am spus că e de probă….”, mai spuneau unii dintre muncitori.

În vreme ce unii au declarat pe proprie răspundere, în scris, că nu au contract de muncă, alţii au spus că au şi că, pe deasupra, li s-a făcut şi instructajul în ceea ce priveşte protecţia muncii.

Ulterior, inspectorii de muncă au putut verifica autenticitatea celor declarate, sub semnătură, de muncitorii respectivi, de responsabilii de lucrări şi de administratorii firmelor de construcţii. 

Printre aceştia din urmă au fost şi doi care s-au supărat foc atunci când au văzut presa. De parcă problema n-ar fi că ei foloseau forţă de muncă la negru, ci că acest fapt avea să fie făcut public!

Şi inspectorul de specialitate al Direcţiei Judeţeane pentru Controlul Construcţiilor a remarcat ceva abateri flagrante, printre care şi faptul că administratorii de firme nu puteau oferi pentru control actele imobilelor aflate în construcţie.

Din nou, administratorii au început să se plângă de injusteţea cerinţelor inspectorilor şi să spună că ei chiar nu au cum să prezinte, aşa deodată, nici măcar documentele clădirilor pe care le ridică.

„Păi ce, dumneavoastră nu vă ia timp când vreţi să strângeţi aşa, mai multe acte? Normal că nu le avem la noi”.

„Dar aşa se fac toate în ţara asta, după cum vedeţi! Şi, apropo, de ce trebuie să fie şi presa aici?”, exclamau cu năduf aceeaşi reprezentanţi ai uneia dintre firmele surprinse pe picior greşit.

Muncim în satul Costi, dar fără contracte

Un nou control, de această dată în satul Costi, cu concluzii la fel de interesante. Mai multe persoane care lucrau la construcţia unor vile din zonă i-au văzut pe inspectorii de muncă şi… s-au blocat.

În frunte cu şeful echipei, muncitorii au coborât de pe case şi au ieşit pe prin odăile în curs de construcţie, s-au aşezat la o masă şi au început cu toţii să completeze declaraţiile care le-au fost oferite de inspectorii de muncă. 

„Muncesc de mult în construcţii, ne spune Adrian Munteanu, unul dintre gălăţenii care recunoaşte că nu a încheiat încă contract de muncă”.

„Dar lucrez în construcţii de mult, tot aşa, pe ici-pe acolo. Am familie de întreţinut, ce să fac….”.

Suntem şi noi absolut siguri că nu de prea mult bine acceptase omul să intre pe şantier fără să-şi fi văzut înainte contractul individual de muncă semnat!

Din cauză că nu s-a mişcat destul de repede, cel care i-a adus pe şantier va plăti acum scump, pentru fiecare dintre muncitorii „în probe” sau „în prima zi de lucru”.  

Un muncitor la negru – 3.000 de lei amendă

Potrivit directorului-coordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea, au fost verificaţi ieri 14 angajatori, dintre care două persoane fizice.

„S-au purtat discuţii şi au fost intervievate 45 persoane care prestau muncă pe şantierele vizate. Dintre acestea, 29 de persoane au declarat că nu au semnat contract individual de muncă (7 au declarat că sunt în perioadă de probă)”.

„Ţinând cont de prevederile legale în vigoare care stipulează că angajatorul are obligaţia de a încheia contractul de muncă înainte de începerea activităţii de către lucrători, concluzionăm că cele 29 persoane desfăşurau activitate în afara cadrului legal”.

„Folosirea de persoane fără  încheierea documentelor prevăzute constituie contravenţie; angajatorii vor fi  sancţionaţi cu amendă de 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată pe şantiere” a precizat directorul-coordonator al ITM, Ionel Petrea. 

Alte abateri, alte amenzi

„S-au constatat şi contravenţii  referitoare la netransmiterea datelor în registrul electronic al salariaţilor, lipsa controlului medical la angajare, lipsa instructajului în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Au mai fost identificate neconformităţi privitoare la nesemnalizarea corespunzătoare a riscurilor la locurile de muncă, lipsa panourilor de identificare a şantierelor, schele necorespunzătoare, goluri neprotejate, cabluri electrice deteriorate, motostivuitor fără autorizare ISCIR, motostivuitorişti neautorizaţi, lipsa dotărilor social-sanitare.

Facem precizarea că pe şantierele de construcţii, în temeiul HG 300/2006, au obligaţii atât beneficiarii, cât şi proiectanţii şi constructorii. Pentru nerespectarea dispoziţiilor legale vor fi sancţionaţi toţi cei care au răspunderi şi nu şi le-au îndeplinit”, a mai spus Ionel Petrea.

Citit 2241 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.