Perioada de alegere a furnizorului de energie electrică, prelungită

Perioada de alegere a furnizorului de energie electrică, prelungită
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Perioada în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială a fost prelungită până la 30 iunie. În această perioadă, cei care până acum erau în regim reglementat își pot alege o ofertă concurențială de la furnizorul lor și vor beneficia de facturi regularizate.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 30 iunie perioada în care consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o oferă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor. Astfel, de la 1 ianuarie, aceşti consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, iar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie. "Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021", potrivit ANRE.
În aceste condiții, alegerea unei oferte mai avantajoase de furnizare a energiei electrice nu mai este atât de presantă. Însă, oamenii trebuie să aleagă în cunoștință de cauză, fie că decid să rămână la actualul furnizor, fie că aleg oferta altuia. Important este să știe că, orice ar face sau nu ar face, ei nu vor rămâne în niciun moment fără energie electrică.
Așa cum am mai scris, consumatorii gălățeni au la dispoziție trei opțiuni. Prima opțiune este să nu facă nimic, și vor plăti energia electrică la prețul de serviciu universal. A doua este să schimbe contractul pe care îl au acum (cu Electrica Furnizare ori cu alt furnizor) și să semneze un nou contract, de piață concurențială, cu acelaşi furnizor pe care îl au în prezent. A treia opțiune este să schimbe furnizorul și să încheie un contract de furnizare cu un nou furnizor pe care și-l aleg, pentru oferta pe care o consideră cea mai potrivită.
În condițiile în care marea majoritate a gălățenilor sunt clienți ai Electrica Furnizare, să analizăm puțin situația. Prețul de serviciu universal la Electrica Furnizare este 0,76 lei/kWh. La un consum lunar de 100 kWh, valoarea facturii va fi de 76 lei. Consumatorii care nu au optat încă pentru un alt furnizor vor plăti acest tarif de 0,76 lei/kWh până în momentul în care fac alegerea, după care vor primi înapoi de la Electrica diferența dintre acest preț și prețul din oferta concurențială aleasă.
Ca tarife pe piața concurențială, cea mai bună ofertă a Electrica Furnizare este Stabil 30 cu factură electronică, cu 0,74 lei/kWh. Deci, dacă alegeți să rămâneți la Electrica Furnizare, dar pe piața concurențială, veți câștiga 2 lei lunar, la un consum de 100 kWh.
Consumatorii care preferă a treia opțiune, adică să schimbe și furnizorul, pot face acest lucru consultând comparatorul de oferte de pe site-ul ANRE. Pentru Galați, există 74 de oferte, primele trei dintre acestea având un tarif de 0,65 lei/kWh, adică 65 lei la 100 kWh consumați lunar, toate cele trei oferte fiind din energie regenerabilă sută la sută.

Citit 4424 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 03:02

3 comentarii

 • postat de dgi
  Miercuri, 20 Ianuarie 2021 10:34
  81.196.245.***
  Daca pe piata reglementata (cea pana la 31.12,2020) aveam 0.45 lei/kw si acum pe piata concurentiala (care se presupune ca este mai mica fiind concurenta intre firme) avem cel mai mic pret 0.65 lei/kw, cum poate justifica ANRE majorarea de cel putin 40%? Din start constatam ca sistemul "concurential" ascunde in fapt o majorare intre 40% pana la 100% a pretului. In fapt sisemul mafiot "ANRE" nu reglementeaza ci legalizeaza (ptr firme cu interes privat si pline de politicieni) jacmanirea consumatorului roman cu acte in regula. Mai corect spus, trecerea la piata libera "concurentiala" inseamna in fapt o majorare uriasa (in plina pandemie) a facturilor la energie electrica.
  Fara sa aiba legatura cu articolulo mai spun: Si mai vorbesc unii de trecere la autoturisme electrice nepoluante (ca si cum am putea financiar dar nu vrem). Pai daca fac un plin de 50kw ma costa 37 lei si merg aprox 150km inseamna 24,6 lei/100km. Adica 5.14 litri/100km. Jumatate dim masini consuma acum aceasta valoare la 100km, de ce as alege o investitie (pe care nu si-o permite aproape nimeni in Galati) de 20.000 euro pe o masina electrica? Sictir ANRE, parlament, Consiliu Local etc.
  2
  10
  Raportează
 • postat de costel
  Miercuri, 20 Ianuarie 2021 10:31
  89.39.81.***
  Pentru 2 lei nu merita deranjul .Daca am inteles eu bine din ce s-a scris in mass-media cei care sunt in sistem universal au avantajul ca primesc curent indiferent de situatia din retea !!
  2
  5
  Raportează
 • postat de Un naiv
  Miercuri, 20 Ianuarie 2021 09:20
  188.24.219.***
  Bravo voua liberalilor,a ramas cum au vrut cei de la electrica in cardasie cu ANRE, ministru sa facut foc promitand ca va schimba legea daca va fi nevoe, dar nu i nevoe, baetii destepti , altfel zis samsarii profitori, l au convins sa si vada de treaba, ca patru ani trebue sa si faca gusa mare CU TOTII, SI CEI CARE AU PLECAT , SI FOMISTII NOI VENITI , la butoane...
  Clasa politica de doi lei, nici o diferenta intre ce a fost si ce am sperat, toti sunt o apa si un pamant, asa ne trebue, pentru ca nu stim ce vrem, cesa alegem.
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.