Plata CAS devine vitală pentru salariați

Plata CAS devine vitală pentru salariați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Angajații trebuie să devină mai atenți și să verifice singuri, mai des, dacă firmele chiar le plătesc așa cum trebuie contribuțiile la pensie (CAS) datorate pentru veniturile lor. Potrivit viitoarei Legi a pensiilor, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit efectiv CAS, nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare, atenționează site-ul avocatnet.ro. "Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte", scrie în viitoarea lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2021. În actuala reglementare, Legea nr. 263/2010, formularea este următoarea: "perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și/sau plătesc". Așadar, în prezent se consideră vechime perioadele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă aceasta n-a fost plătită de către angajator. Din acest an, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit CAS, nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare.

Citit 2910 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2021 17:32

2 comentarii

 • postat de Igor
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 03:20
  5.13.196.***
  Dar ce a facut statul din anii 2010-2016 privind obligativitatea platirii [CAS] de catre angajator si respectic ITM ? Raspuns;- Nimic. Statul a fost ,, ocolit,, de plata acestor bani , si bietii oameni au muncit pe degeaba , acea ,,afacere,, cu munca la 4 ore desi munceai 12-14 ore zilnic , ITM a inchis ochii facandu-se ca ploua in tot acest timp.
  0
  1
  Raportează
 • postat de dgi
  Miercuri, 20 Ianuarie 2021 21:47
  81.196.245.***
  Sa modifice si " angajatorul va plati contributiile angajatului catre angajat, care va vira aceste contributii in nume propriu". Sau macar sa fie acest lucru valabil la cerere. Imi virez singur viramentele si nu mai stau la mana angajatorului. De ce sa sufar ptr necinstea angajatorului? Cum crede cineva ca un angajat poate verifica angajatorul? S daca chiar descopera ceva, cum il poate obliga sa coresteze situatia? Daca eu ca angajat pot suferi daca angajatorul nu vireaza sumele, legiuitorul trebuie sa-mi dea arme sa-l pot forta sa o faca. In loc sa stabileasca pedepse aspre ptr administratorii/directorii firmelor daca nu vireaza sumele aferente salariilor angajatilor, prefera sa nu ia in calcul vechimea fraierilor. Legi ptr hoti.
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.