Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
3 comentarii

Banca Centrală Europeană a cerut băncilor de pe continent să transmită detalii cu privire la expunerea lor pe fondul britanic cu probleme Greensill, precum şi pe principalul client al acestui fond, grupul GFG Alliance, controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta, în condiţiile în care oficiali încearcă să înţeleagă dacă este ţinută criza sub control, informează Financial Times.

Săptămâna trecută, fondul Greensill a fost împins în pragul falimentului, după ce banca elveţiană Credit Suisse a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic, iar Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill.

Citând surse din apropierea acestui dosar, Financial Times susţine că supervizorii de la BCE au cerut băncilor să ofere detalii cu privire la împrumuturile restante către Greensill şi GFG Alliance, acesta din urmă fiind un grup care operează mai multe oţelării la nivel mondial, inclusiv combinatul siderurgic de la Galaţi, şi se bazează puternic pe Greensill pentru finanţare.

O sursă a precizat că este vorba de o măsură standard şi nu reflectă îngrijorări crescută la nivelul BCE.

De asemenea, Financial Times susţine că grupul american de investiţii Apollo Global Management poartă discuţii pentru a achiziţiona unele părţi din fondul Greensill. Pe parcursul weekendului, discuţiile s-au purtat "la viteză maximă", însă "mai rămân de rezolvat foarte multe detalii tehnice", a spus o sursă din apropierea discuţiilor, care a adăugat că o tranzacţie ar putea fi evaluată la aproximativ 100 milioane de dolari.

Cu toate acestea, sursele au precizat că Apollo Global Management vrea să ia cei mai solvabili clienţi ai Greensill, dar nu şi expunerea fondului pe GFG Alliance. De asemenea, grupul american nu este interesat de multe companii pe care Greensill le-a finanţat via fondurile împrumutate de la Credit Suisse.

Financial Times subliniază că indiferent care va fi impactul acestui scandal asupra sistemului financiar, problemele de la Greensill vor afecta GFG Alliance, care a fost transformat de antreprenorul Sanjeev Gupta într-un imperiu global cu venituri de 20 miliarde de dolari şi 30.000 de angajaţi.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72 la sută din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

Citit 3780 ori Ultima modificare Marți, 09 Martie 2021 00:51

3 comentarii

 • postat de Sandu Marți, 09 Martie 2021 09:04 89.39.81.*** Link la comentariu
  0
  6

  Asta da ar fi o problema mare pentru Galati dar si pentru Romania.Tara noastra nu isi poate permite sa nu mai aiba niciun producator siderurgic.In ultima instanta ar putea nationaliza combinatul.Au facut astfel de lucruri si alte tari exemplul Franta cu Renault dar mai sunt exemple in decursul istoriei economiei capitaliste.

  Raportează
 • postat de paloma Luni, 08 Martie 2021 18:47 5.13.237.*** Link la comentariu
  0
  10

  Incet, incet ramanem si fara combinat !

  Raportează
 • postat de Cetățean Luni, 08 Martie 2021 16:40 5.13.169.*** Link la comentariu
  1
  9

  Nu miroase a bine ,asta ar fi rezultatul unei alte afaceri păguboase a Galațiului ,din ce a mai apărut în presă despre proprietarul Liberty Steel Galați,se pare că indianul se aruncă cu capul înainte în tranzacții financiare care nu au acoperie. Vom vedea într-un final dacă UE ne-a trimis un mare antreprenor sau doar un afacerist de doi lei..

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.