„Perfuziile” de lichidităţi au ţinut companiile în viaţă. Schemele de sprijin din timpul pandemiei au scăzut numărul insolvenţelor

„Perfuziile” de lichidităţi au ţinut companiile în viaţă. Schemele de sprijin din timpul pandemiei au scăzut numărul insolvenţelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda dificultăţilor induse de pandemia Covid-19, numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 12,72 la sută în 2020, comparativ cu anul precedent, fiind înregistrate 5.694 de insolvenţe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În Regiunea de Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, în 2020 au fost 690 de cazuri de insolvenţă, cu 21,54 la sută mai puţine faţă de anul precedent.

Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente în 2020 au fost de aproape 3 miliarde de lei, de cinci ori sub nivelul corespondent din 2015 şi cel mai scăzut din ultimii zece ani, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Coface Romania. În acelaşi timp, numărul locurilor de muncă raportate de firmele insolvente pe parcursul anului 2020 este sub pragul de 20.000 pentru prima dată în ultimul deceniu.

"Pe de o parte, această evoluţie arată eficienţa ridicată a măsurilor de sprijin, care trebuie migrate gradual de la subvenţionare către stimulare prin investiţii şi facilitarea accesului la capital. Pe de altă parte, cred că anul curent va aduce provocări suplimentare pentru revenirea pe creştere generalizată a companiilor, din cauza îndatorării adiţionale, rostogolirii creditelor îngheţate anul trecut şi presiunilor salariale", a explicat Iancu Guda, manager în cadrul Coface Romania.

Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 1.286, în creştere cu 3,79 la sută faţă de 2019. Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Cluj - cu 382 de insolvenţe (plus 39,93 la sută) şi Bihor - 375 (minus 27,61 la sută).

Strict la nivelul Regiunii Sud-Est, din cele 690 de cazuri de insolvenţă înregistrate în 2020, cele mai multe au fost consemnate în Constanţa - 335 de cazuri (+10,56 la sută faţă de 2019) şi Galaţi - 116 cazuri (-22,15 la sută). În celelalte judeţe din regiunea noastră au fost înregistrate 89 de cazuri în Brăila (-34,56 la sută), 69 de cazuri în Buzău (+9,52 la sută), 31 de cazuri în Tulcea (-50,79 la sută) şi 50 de cazuri în Vrancea (-43,82 la sută).

Cele mai multe insolvenţe deschise în anul 2020 au fost înregistrate în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie (905), urmat de construcţii (810) şi comerţul cu amănuntul (807), potrivit studiului Coface. Analizând numărul de insolvenţe raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv, se observă o serie de evoluţii atipice. Cel mai afectat sector este cel al fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, care a înregistrat o rata a insolvenţelor de 64 de companii la 1.000 de firme active, de patru ori peste media la nivel naţional. Sectorul de construcţii este în topul insolvenţelor raportate la firmele active, deşi înregistrează o creştere cu aproape 20 la sută a volumului lucrărilor de construcţii, precum şi a creditelor noi acordate populaţiei pentru achiziţionarea unei locuinţe.

"Mediul de afaceri s-a aflat în 2020 în faţa unei provocări fără precedent, măsurile de lockdown impuse pe fondul pandemiei de Covid-19 generând un blocaj economic brusc şi o recesiune semnificativă. În ciuda acestor evoluţii, intervenţia amplă şi rapidă prin scheme de sprijin a menţinut nivelul lichidităţii în piaţă, astfel că insolvenţele au scăzut la minimul ultimului deceniu, iar pierderile financiare ale companiilor insolvente au scăzut substanţial. Pentru anul 2021, însă, anticipăm o creştere a insolvenţelor indiferent de scenariul pe care îl aplicăm revenirii economice, atât ca efect de bază, dat fiind nivelul din 2020, dar şi ca o consecinţă a faptului că, în pofida injectării de lichiditate, pierderile din anumite sectoare au fost reale si semnificative", se arată în studiul Coface România.

Consultanţii de business recomandă mediului de afaceri o abordare realistă şi pragmatică faţă de riscurile economice pentru depăşirea eventualelor elemente neprevăzute care pot apărea în cursul acestui an.

Citit 766 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Martie 2021 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.