Piețele Galațiului simt în ceafă răsuflarea magazinelor de cartier. "Manieră conservatoare" privind estimarea veniturilor
Foto: Marian Calestru

Piețele Galațiului simt în ceafă răsuflarea magazinelor de cartier. "Manieră conservatoare" privind estimarea veniturilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

La întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 al Administrației Piețelor Agroalimentare SA Galați, "s-a adoptat o manieră conservatoare în ceea ce privește veniturile", se afirmă în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de CL, fiind luate în considerare doar acele venituri cu o posibilitate ridicată de realizare. În discuțiile din cadrul ședinței de Consiliu Local pe marginea bugetului Piețelor s-a spus că potențialul veniturilor din închirieri este mult mai mare, dar s-a recunoscut și că piețele din Galați funcționează într-un regim concurențial devenit acerb, odată cu apariția supermarketurilor și a magazinelor de cartier. În acest context, se ia în calcul posibilitatea ca piețele agroalimentare să fie deschise și după ora 16,00.

Veniturile preconizate a fi realizate de Administrația Piețelor Agroalimentare SA în anul 2021 sunt în valoare de 22,953 milioane de lei, o creștere prognozată de 5,16 la sută față de veniturile efectiv realizate în anul 2020. Din acestea, la veniturile din închirierea spațiilor comerciale, de 10,345 milioane de lei, s-a prognozat o creștere cu 5,73 la sută. Alte creșteri estimate sunt la veniturile din închirieri tarabe (3,145 milioane de lei, +4,24 la sută), din servicii prestate (parcări, închirieri cântare: 2,2 milioane de lei, +14,23 la sută), din vânzarea mărfurilor (4,15 milioane de lei, +4,04 la sută), din producția de imobilizări corporale (+150.000 de lei), veniturile din refacturarea utilităților (energie electrică, termică și apă: +103.000 de lei). La veniturile financiare, în schimb, s-a prognozat o scădere de 3,36 la sută față de anul trecut, când acestea au fost de 238.000 de lei.

Majorarea salariilor, doar conform cu creșterea salariului minim

O creștere de 4,98 procente a fost prognozată pentru cheltuielile din 2021, estimate de 22,717 milioane de lei. Cheltuielile privind bunurile și serviciile  cresc cu 1,69 la sută, din cauza creșterii tarifelor la utilități, iar cele cu impozitele, taxele și vărsămintele asimilate au fost prognozate la 1,303 milioane de lei, un plus de 2,28 la sută față de anul trecut.

În privința cheltuielilor cu personalul, s-a prognozat o creștere de 8,19 la sută. Majorările provin din creșterea salariului de bază minim brut (+14.000 de lei), sume reprezentând creșteri ale cheltuielilor de natură salarială aferente reîntregirii acestora pentru întregul an 2021, determinate de acordarea unor creșteri salariale sau de creșterea numărului de personal în 2020 (+477.000 de lei), reîntregirea salariilor persoanelor afectate de șomajul tehnic (+170.000 de lei).

În bugetul din acest an s-a prevăzut și acordarea de vouchere de vacanță, în sumă totală de 270.000 de lei, respectiv 1.450 lei/salariat. S-a prins în buget și suma de 510.000 de lei brut, reprezentând componenta fixă și cea variabilă pentru directorul general, Consiliul de Administrație, comisii și comitete. Au mai fost prevăzute de asemenea cheltuielile cu asigurările și protecția socială a personalului, în valoare de 230.000 de lei, cu 30.000 de lei mai mult decât anul trecut. Pentru alte cheltuieli de exploatare s-au propus 2,510 milioane de lei, iar cheltuielile financiare au fost estimate la 75.000 de lei.

În aceste condiții, Administrația Piețelor Agroalimentare SA Galați va realiza, la sfârșitul anului 2021, un profit brut prognozat de 236.000 de lei.

"Potențialul Piețelor e mult mai mare"

"După părerea mea, cel puțin în ceea ce privește veniturile din închirierea spațiilor, a platourilor și a altor active, piețele au un potențial mult mai mare. Estimările mele sunt cel puțin duble, ca venituri pe care le pot realiza", a spus consilierul local PNL Valeriu-Laurențiu Onose, continuând: "Și dacă e să luăm numai suprafața închiriabilă, piețele știu că au peste 100.000 mp și dacă eliminăm circa 30 la sută din această suprafață și dacă aplicăm un tarif minim care era aprobat prin HCL 734 din 2018, de 1,05 lei, am ajunge la un potențial de 26 milioane de lei, la care, dacă am aplica un tarif mediu (care e cam de 2 lei), ar fi cam vreo 53 milioane de lei. Or, în momentul de față, față de estimările mele, suntem la un grad de 24 la sută, cei 13,215 milioane de lei. Eu cred că ar fi nevoie de o orientare managerială aplicată spre maximizarea veniturilor".

Menționând că propunerile liberalului sunt binevenite, viceprimarul Sorin Enache a afirmat: "Mai trebuie însă să ținem cont că piața funcționează într-un regim concurențial, care a devenit acerb odată cu apariția supermarketurilor, a magazinelor "La doi pași". Vreau să vă spun că avem piețe goale la ora actuală, avem piața din Micro 20 care nu este ocupată de producători sau de produse agricole, ci de magazine cu profil divers. Gradul de ocupare al piețelor este principala problemă care ar trebui rezolvată și apoi ne putem duce spre obiectivul menționat de dumneavoastră. Suntem deschiși la orice colaborare și propunere de proiect, inclusiv dacă aduceți ceva fonduri de la guvern, deoarece cu bani se fac toate îmbunătățirile".

La rândul său, city managerul Cezar Bichescu a spus că, atunci când s-a fundamentat bugetul de venituri și cheltuieli pentru Administrația Piețelor, s-a plecat de la o analiză a gradului de ocupare a fiecărei piețe în parte, a fiecărui amplasament. "Veți observa că investițiile s-au făcut în zonele care cu adevărat prezintă potențial, acele zone vor trebui dezvoltate. Totodată, am făcut și o analiză a facilităților pe care le putem oferi pe viitor, de genul depozitelor de frig sau modernizărilor de standuri. Sunt multe de făcut, suntem deschiși la orice formă de colaborare, dar am plecat de la analiza gradului de ocupare și am propus să investim acolo unde putem fi performanți, deoarece e clar că suntem în concurență cu magazinele de cartier, care ne iau o parte din clienți. Am analizat să vedem cum putem avea personal în piață după ora 16,00, pentru că oamenii care atunci ies de la serviciu abia după aceea se duc la piață".

Cu 14 voturi pentru, proiectul de buget al Administrației Piețelor a fost adoptat de consilierii locali.

Bugetul piețelor, prilej de împunsături între consilierii locali

Ședința Consiliului Local în care s-a aprobat bugetul Administrației Piețelor a fost și prilej pentru unii consilieri să se... înțepe politic. "Balul" a fost deschis de fostul președinte al CA-ului Piețelor și actual reprezentant al Municipiului în AGA, Costel Gafton, care a făcut un "apel la USR să nu mai răspândească minciuni în spațiul online" privind tichetele de vacanță și majorarea bonusurilor de 33,65 la sută, "chiar dacă ați primit explicații în ședința de comisie".

În replică, Daniel Zinica a întrebat "ce persoană din Administrația Piețelor a primit în 2020 un "iPhone de serviciu de 64 Gb, în valoare de 2.100 de lei?", iar Flavia Susnoschi a afirmat că "la pagina 5 scrie că majorarea bonusurilor este de 33,65 la sută, deci nu am mințit. Știți care e situația din acest moment în Liberty și Damen, din punct de vedere salarial? Credeți că sute de gălățeni care stau cu spectrul șomajului deasupra capului, și e vorba de multinaționale, sunt bucuroși să plătească aceste bonusuri și vouchere de vacanță?".

În discuții a intervenit și Gheorghe Bezman: "Dacă doriți să faceți ceva pentru bunăstarea salariaților din Liberty sau Damen, mergeți la colegii dvs de la București și spuneți-le să mărească salariul minim!"

Citit 3863 ori Ultima modificare Joi, 20 Mai 2021 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.