Numărul şomerilor ar putea creşte din nou

Numărul şomerilor ar putea creşte din nou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă speraţi că cifrele legate de şomaj vor continua să scadă, încet, dar sigur, s-ar putea să vă aştepte o surpriză tare neplăcută * Pentru aprilie se anunţaseră, în mare, 20 de disponibilizări (efectuate, de altfel) * Pentru mai, însă, s-au anunţat deja 224 *

Dacă în ultimele două luni cifrele legate de şomaj au scăzut continuu, există suficiente şanse ca trendul să nu se menţină.

Un motiv ar putea fi faptul că scăderea numărului de şomeri nu se datorează unei dezgheţări propriu-zise a pieţei muncii, ci mai degrabă faptului că unii dintre agenţii economici care au disponibilizat în toamnă şi-au reangajat în martie şi aprilie o parte din personal, a precizat directorul-coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Carmen Hanţaţuc (FOTO).

În plus, a scăzut ritmul disponibilizărilor colective şi individuale, cel puţin potrivit statisticilor oficiale ale agenţiei.

Pentru luna în curs, agenţii economici gălăţeni sau cu punct de lucru în Galaţi şi-au anunţat intenţia de a disponibiliza 224 de persoane.

Vor fi afectaţi atât angajaţii de la stat, cât şi cei din mediul privat.

În momentul de faţă, în bazele de date ale AJOFM sunt înregistraţi 25.244 de şomeri, echivalentul unei rate a şomajului de 11,43 la sută.

Locuri de muncă vacante

Ieri, oferta AJOFM cuprindea 281 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe dintre ele (182) le erau destinate muncitorilor necalificaţi în industria confecţiilor, potrivit informaţiilor care ne-au fost oferite de purtătorul de cuvânt al AJOFM, Nicoleta Harţegan.

Se mai căutau, însă şi 9 zidari roşar-tencuitor, 8 dulgheri (dar nu restauratori), 8 brutari, 6 muncitori necalificaţi, 5 tâmplari universali, 4 alpinişti utilitari, 4 asfaltatori, 2 ciontolitori tranşatori carne etc.

Despre oferta completă a locurilor de muncă, la zi, puteţi obţine informaţii la sediul agenţiei.

Facil ar fi să spunem că avem 25.244 de şomeri şi 281 de locuri de  muncă.

În realitate, deşi utilizată pe scară largă, corespondenţa nu este cea mai potrivită, pentru că nu fiecare dintre cei 25.244 de şomeri are o şansă de a se angaja pe unul dintre cele 281 de locuri de muncă, din motive obiective, cum ar fi calificarea, distanţa dintre locul de muncă şi domiciliu.

Directorul-coordonator al AJOFM: „Avem buget pentru stimularea angajatorilor!”

Potrivit directorului-coordonator al AJOFM  Galaţi, Carmen Hanţaţuc, în acest an agenţia are posibilitatea de a-i stimula financiar pe agenţii economici care efectuează angajări, dar şi de a acorda sprijinul legal pentru persoanele se angajează şi care intră sub incidenţa articolelor Legii 76 din 2002.

Vom reveni cu amănunte referitoare la suma pe care o va avea la dispoziţie agenţia pentru astfel de prestaţii, dar şi cu privire la beneficiile de care s-ar putea bucura angajatorul şi angajatul.

Citit 1199 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.