* Gălăţenii mai au la dispoziţie trei zile pentru a-şi declara la Finanţe veniturile pe care le-au obţinut anul trecut * Au această obligaţie şi cei care au lucrat în străinătate * Contribuabilii care ignoră această obligaţie riscă amenzi de până la 100 de lei *
Luni, 17 mai, este ultima zi în care contribuabilii îşi mai pot declara la Finanţe, în termenul legal, veniturile pe care le-au obţinut în anul 2009.
„Au obligaţia de a-şi declara veniturile persoanele care, în anul anterior, au realizat venituri din dividende, dobânzi, profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, premii şi jocuri de noroc, transferul titlurilor de valoare şi alte venituri din investiţii, pensii şi cedarea folosinţei bunurilor, adică venituri din închirieri şi subînchirieri, precum şi venituri din arendă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) din Galaţi, George Marinescu (FOTO).
Dacă în 2009 au avut venituri din aceste surse, gălăţenii trebuie să precizeze volumul acestora, într-un formular tipizat, pe care îl găsesc la sediile administraţiilor financiare.
Documentul poate fi procurat şi de pe internet. El poate fi descărcat gratuit de pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.
„Există mai multe tipuri de formulare: Declaraţia 200 privind veniturile realizate, aferentă anului fiscal 2009, Declaraţia 220 privind venitul estimat, aferentă anului fiscal 2010, şi Declaraţia 221 privind veniturile din activităţi agricole impuse la norme de venit, aferentă anului fiscal 2010”.
„Contribuabilii care vor să doneze 2 la sută din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi nu au avut alte surse de venit, pe lângă salariu, trebuie să completeze şi Cererea 230 privind destinaţia sumei reprezentând până la 2 la sută din impozitul pe venitul anual”, a explicat George Marinescu.
Trebuie să-şi declare veniturile şi cei care au muncit afară
Gălăţenii care, anul trecut, au muncit în străinătate trebuie să depună şi ei un formular în care să specifice veniturile pe care le-au obţinut de la angajatorii externi sau din alte surse.
Ei trebuie să completeze Declaraţia 201 privind veniturile din străinătate. Acest document trebuie completat şi de străinii care au obţinut venituri în România.
„Declaraţia 201 se depune şi de către persoanele fizice care îndeplinesc una din următoarele condiţii de rezidenţă timp de trei ani consecutiv: centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România, persoanele sunt prezente în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi.
Conform aceleiaşi surse, contribuabilii trebuie să depună câte o declaraţie pentru fiecare ţară-sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat.
Unde pot fi depuse declaraţiile de venit?
Gălăţenii pot depune declaraţiile de venit direct la organul fiscal în a cărui rază îşi au domiciliul, le pot trimite prin poştă, cu confirmare de primire, sau le pot înregistra online, pe site-ul ANAF.
Mâine, ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din Galaţi se închid la ora 16.30.
Luni, însă, în ultima zi în care aceste declaraţii mai pot fi depuse, instituţia şi-ar putea prelungi programul de lucru cu publicul până la ora 18.00.
Gălăţenii trebuie să se grăbească, altfel riscă să fie amendaţi.
„Contribuabilii care nu-şi depun declaraţiile de venit până la termenul-limită, 17 mai, riscă sancţiuni de până la 100 de lei”, a avertizat purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi, George Marinescu.