Se caută locuri de muncă pentru deținuți

Se caută locuri de muncă pentru deținuți
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Mii de persoane private de libertate, aflate în custodia celor 38 de penitenciare din România, sunt disponibile pentru piața muncii, în diverse domenii. Administrația Penitenciarelor îi îndeamnă pe agenții economici care se confruntă cu dificultăți în găsirea de muncitori să apeleze la varianta angajării deținuților, aducând drept argumente cheltuielile mici pe care le implică și disciplina muncitorilor, care astfel au o mică șansă în plus de a se reeduca și reintegra în societate după eliberare.

Deficitul forței de muncă din diverse domenii ar putea fi acoperit cu persoane condamnate la pedeapsa închisorii, aflate în prezent în custodia sistemului penitenciar. Circa 7.000 de persoane, apte de muncă, parte din ele parțial calificate, iar altele total neștiutoare în ale meseriilor, sunt în situația de putea fi trimise la muncă, dacă agenții economici și-ar manifesta dorința de a angaja, temporar, astfel de salariați. Siguranța, seriozitatea și disciplina sunt argumentele pe care șefii penitenciarelor le garantează angajatorilor.

"Persoanele private de libertate pot fi contractate cu salariul minim pe economie, fără a mai fi necesară plata contribuțiilor față de bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, fond de șomaj. Administrația penitenciară desemnează gratuit un anumit număr de polițiști de penitenciare care sunt responsabili de buna desfășurare a activităților productive, în colaborare cu reprezentanții beneficiarului, iar forța de muncă pusă la dispoziție este constantă, disciplinată și eficientă", explică inspectorul Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Conform sursei citate, în fiecare an, peste 2.000 de persoane private de libertate lucrează cu agenți economici în diverse domenii, precum: cablaje auto, confecții încălțăminte, mase plastice, construcții, domeniul tipografic sau asamblare componente electrice.

Citit 1982 ori Ultima modificare Marți, 08 Iunie 2021 01:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.