Firmele ar putea scăpa de penalităţi

Firmele ar putea scăpa de penalităţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Eram sufocaţi”, afirmă preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon

Noile reglementări fiscale anunţate miercuri de Guvern ar putea fi o adevărată gură de oxigen pentru firmele româneşti, în încercarea lor de a-şi reveni din criză.

Astfel, firmele care, până la 31 decembrie, îşi vor plăti integral datoria către stat şi dobânda aferentă vor scăpa de penalităţi. De asemenea, penalităţile vor fi reduse cu 50 la sută pentru firmele care vor achita principalul şi dobânzile până la 30 iunie 2012.

Noua procedură de stingere a obligaţiilor fiscale, adoptată de Guvern prin noile reglementări introduse în Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, aduce şi alte schimbări importante în ceea ce priveşte cazierul fiscal (care va cuprinde şi creanţele firmelor, nu numai obligaţiile), dar îi vizează şi pe micii întreprinzători, care vor avea posibilitatea să depună declaraţia unică trimestrial, şi nu lunar, ca până acum.

„Toate acestea sunt propunerile noastre, ale IMM-urilor”, afirmă Marian Filimon, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi şeful PIMM Galaţi. „E meritul nostru că am propus toate aceste măsuri şi meritul Guvernului că le-a adoptat.

Nu se mai putea, eram sufocaţi… Din cauza crizei şi a Codului fiscal foarte restrictiv, pur şi simplu întreprinzătorii nu mai reuşeau să plătească”, mai spune Filimon.

Şi creanţele vor intra în cazierul fiscal

O altă decizie adoptată de Executiv vizează certificatul fiscal, care va cuprinde nu numai obligaţiile, ci şi creanţele agenţilor economici. Un prim efect va fi acela că mult mai multe firme vor putea să participe la licitaţii publice.

„Până în prezent, dacă o firmă solicita certificat fiscal, în document erau trecute doar obligaţiile faţă de stat. De la 1 septembrie se vor menţiona în certificat şi creanţele. Dacă o firmă are de plată la buget 50.000 de lei, dar în acelaşi timp trebuie să i se ramburseze TVA în valoare de 51.000 de lei, ea e considerată un bun contribuabil şi poate participa la o licitaţie publică, de exemplu”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Dan Lazăr.

Facilităţi şi pentru micii întreprinzători

În plus, ieri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a menţionat şi o facilitate importantă pentru firmele mici, care au până la trei salarii exclusive şi o cifră de afaceri de maximum 100.000 de euro: de la 1 octombrie, acestea vor putea să depună Declaraţia unică 112 trimestrial.

„Şi asta este o măsură foarte importantă, care înseamnă mai puţine acte de făcut, dar şi o uşurare a efortului financiar pentru micii întreprinzători. Vor fi aceleaşi sume de plată, dar, în cele trei luni, se vor putea rula mult mai mulţi bani”, a mai spus preşedintele PIMM Galaţi.

Conform ministrului Ialomiţianu, depunerea trimestrială a Declaraţiei 112 va viza direct 54,7 la sută din totalul contribuabililor, în rândul acestora intrând şi ONG-urile şi asociaţiile de proprietari.

Citit 1335 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.