Gălățenii au în conturi mai mulți bani decât înainte de pandemie

Gălățenii au în conturi mai mulți bani decât înainte de pandemie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Criza provocată de pandemie, dar și restricțiile în materie de desfășurare a unor categorii de activități i-a determinat pe gălățeni să pună mai mulți bani "la ciorap". Așa se face că, la finalul lunii mai 2021, gălățenii aveau în bănci 7,02 miliarde de lei, cu 774,2 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, rezultă din datele centralizate de BNR.

Tendințele de acumulare a unor rezerve bancare s-a manifestat atât la nivelul populației, cât și la nivelul agenților economici.

Din valoarea totală a rezervelor financiare la nivelul județului Galați, partea ce îi revenea populației, la sfârșitul lunii mai a.c., era de 5.158,5 milioane de lei, în creștere cu 422,1 milioane de lei faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe categorii de rezerve, la nivelul populației din județul Galați erau înregistrate în conturi creșteri atât la economiile în moneda națională, cât și la cele în valută.

În moneda națională, populația Galațiului avea în conturi, la sfârșitul lunii mai, 3.240,3 milioane de lei (din care 1.581,1 milioane de lei erau disponibilități la vedere, iar 1.659,2 milioane de lei erau depozite la termen sau rambursabile după notificare), față de 2.923,7 milioane de lei, în aceeași perioadă a anului trecut (disponibilități la vedere - 1.292,5 milioane de lei, depozite la termen sau rambursabile după notificare - 1.631,2 milioane de lei).

În valută, populația Galațiului avea în conturi, la sfârșitul lunii mai a.c., echivalentul a 1.918,2 milioane de lei (disponibilități la vedere - 1.021,7 milioane de lei, depozite la termen sau rambursabile după notificare - 896,5 milioane de lei), față de 1.812,7 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut (disponibilități la vedere - 882,8 milioane lei, depozite la termen sau rambursabile după notificare - 929,9 milioane de lei).

Dacă este să ne referim la agenții economici, și aceștia au încercat în perioada pandemiei să-și crească rezervele financiare pentru a face față unor eventuale noi provocări. La sfârșitul lunii mai 2021, firmele gălățene dețineau rezerve ce totalizau 1,606,1 milioane de lei, cu 313,4 milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Pe categorii, rezervele în moneda națională deținute de companii era după primele cinci luni ale acestui an de 1.052,9 milioane de lei, din care 839,8 milioane de lei erau disponibilități la vedere, iar 213,1 milioane de lei erau depozitele la termen sau rambursabile după notificare.

În valută, agenții economici dețineau echivalentul a 553,2 milioane de lei, din care disponibilitățile la vedere erau de 390,1 milioane de lei, iar depozitele la termen sau rambursabile după notificare erau de 163,1 milioane de lei. Asigurarea unui flux constant de lichidități pentru derularea afacerilor este, în situații de criză, una dintre principalele provocări la nivelul companiilor, mai ales că, în astfel de situații, instituțiile financiare au tendința de a înăspri accesul la creditare.

Păstrarea unui nivel relativ constant al condițiilor de creditare, după depășirea șocului imediat al pandemiei, care a impus inclusiv restructurarea unor credite, precum și o serie de forme de ajutor la nivelul întreprinderilor au favorizat, totuși, acumularea unor rezerve financiare, pentru "zile negre".

În ciuda relaxării unor măsuri anti-pandemie, prudența rămâne mama înțelepciunii și rămâne de văzut dacă eventualele resurse financiare vor fi folosite pentru reluarea planurilor de investiții sau extinderea afacerilor.

Citit 1820 ori Ultima modificare Luni, 28 Iunie 2021 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.