Combinatul vrea panouri fotovoltaice pe halda de zgură
Foto: Liberty Steel (Laurenţiu Iordache)

Combinatul vrea panouri fotovoltaice pe halda de zgură
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cele peste 100 de hectare pe care se întinde în prezent Halda de zgură a combinatului siderurgic Liberty Galați ar putea fi acoperite, în următorii ani, cu panouri fotovoltaice, reiese din declarațiile pe care le-a făcut, sâmbătă, la Galați, patronul Combinatului, Sanjeev Gupta. Resursele astfel obţinute ar urma să acopere o parte din necesarul de energie la nivelul combinatului siderurgic, „un pas înainte în efortul nostru de decarbonizare a producției".

„Halda de zgură, de la o problemă, poate deveni o oportunitate pentru noi”, a declarat Sanjeev Gupta. „Împreună cu Universitatea ”Dunărea de Jos”, lucrăm la o soluție care să folosească zgura pentru aplicații care sunt neutre de carbon în același timp. Pe de altă parte, cea mai poluantă industrie din lume este a oțelului. Dar a doua cea mai poluantă este industria cimentului. Zgura, o dată introdusă în ciment, poate juca un rol important în decarbonizarea industriei cimentului, pentru că poate lua locul cimentului în anumite aplicații. În opinia noastră, nevoia de zgură va crește exponențial. Având în vedere că noi vom închide halda de zgură, dar fiind vorba de zgura pe care continuăm să o producem, această problemă devine o oportunitate pentru noi. Chiar dacă închidem halda, ea va rămâne o resursă, pentru că vrem să punem panouri fotovoltaice pe haldă. Sunt foarte multe proiecte, lucrăm din greu, și, orice vom face, va fi un pas înainte în efortul nostru de decarbonizare”, a afirmat patronul Liberty Galați.

Așa cum „Viața liberă” a scris în articolul „Halda de zgură a Combinatului, spre soluţia finală”, publicat de Ovidiu Amălinei pe 17 martie, anul acesta, la închiderea efectivă a haldei de zgură ar urma să se treacă în cursul anului 2023, dar deja au fost parcurse o serie de etape intermediare. În primul rând, din 2009, zgura generată de combinat nu a mai fost depozitată, ci a fost inclusă într-un ciclu de prelucrare care a presupus extragerea scoarţelor metalice - "fierul vechi" - cu scopul de a fi reciclate în combinat. În paralel, din 2013, s-a trecut la exploatarea sistematică a fierului vechi din halda de zgură, prin companii specializate. De asemenea, combinatul a dezvoltat o serie de tehnologii prin care sterilul şi zgura de furnal pot fi reconvertite în materiale de construcţii, în industria cimentului, de exemplu, dar şi prin realizarea unor agregate concasate, pentru drumuri.

Soluțiile posibile pentru închiderea definitivă a haldei de zgură ar fi trei la număr, dar specialiștii din cadrul ISPE București optează pentru „închiderea prin autocimentare a stratului superficial de zgură", proces care ar presupune o investiţie de aproximativ 2,25 milioane de euro.

Deschisă în 1968, halda de zgură a ajuns să se întindă pe 110 hectare și să depoziteze peste 54 de milioane de tone de deșeuri. Celelalte două variante de acoperire a ei ar consta în acoperirea cu pământ vegetal și înierbare, sau cu o suprafață de protecție din polimeri. În opinia specialiștilor, niciuna din aceste două soluții tehnice nu este mai fezabilă decât autocimentarea.

 

Citit 3579 ori Ultima modificare Joi, 29 Iulie 2021 12:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.