Aproape 3.000 de hectare de culturi, afectate de ploile torențiale

Aproape 3.000 de hectare de culturi, afectate de ploile torențiale
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ploile torențiale căzute în primul semestru al acestui an, însoțite de vijelii și căderi de grindină, au afectat puternic terenurile agricole din mai multe localități din județ: Galați, Valea Mărului, Munteni, lndependența, Schela, Măstăcani, Foltești, informează un raport al Direcției pentru Agricultură Județene Galați, prezentat în cadrul ultimei Comisii de dialog social din cadrul Prefecturii. Însă nu toate UAT-urile au respectat termenele legale pentru constatarea și evaluarea pagubelor, se afirmă în raport. Există legislație specifică doar pentru secetă, nu și grindină, înghețuri sau furtuni.

„Dintre UAT-urile afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile doar Galați, Munteni, Valea Mărului și Schela au respectat termenele stabilite prin Ordinul 459/78/2019, și anume 24 ore de la producerea fenomenului și 12 ore de la încetarea acestuia. SGA Galați a înaintat situațiile pe UAT-uri Instituției Prefectului Județului Galați pentru care a fost emis Ordinul Nr.240/28.06.2021, prin care erau numite comisiile de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomene hidrometeorologice, formate din reprezentanți ai DAJ Galați, IJSU și UAT-uri.

Pentru UAT Valea Mărului, raportul operativ s-a întocmit de SGA în baza procesului verbal din data de 14.05.2021 încheiat de comisia numită prin dispoziția primarului nr. 204/15.05.2021. Au fost anunțați producătorii agricoli sa depună înștiințări pentru suprafața de 5 ha teren agricol afectat. Prin neprezentarea acestora la sediul primăriei, constatarea pagubelor de către comisie a fost practic imposibilă.

În comuna Schela, comisia a constatat că suprafețele de teren agricol au fost afectate de grindină, fenomen care nu face obiectul ordinului comun Nr. 459/78 din 2019. În urma deplasărilor în teren, a verificărilor și centralizării proceselor verbale la UAT Munteni și Galați, din totalul suprafeței declarate de 6.184,09 ha, a rezultat o suprafață afectată de teren agricol de 2.829,24 ha, într-un procent de 45,75 la sută, totalizând o valoare a cheltuielilor de 12,74 milioane lei”, se afirmă în raportul citat.

Direcția pentru Agricultură Județeană precizează că legislația specifică în cazul producerii unor fenomene hidrometeorologice periculoase care pot produce efecte negative culturilor agricole este aplicabilă, în momentul de față, numai secetei pedologice. „Concret, pentru restul fenomenelor, cum ar fi înghețul timpuriu de primăvară sau de toamnă, înghețul de iarnă (temperaturi minime sub pragul critic al culturilor de toamnă), furtună puternică însoțită sau nu de precipitații abundente, grindină, incendiile produse de fulger etc., nu s-au elaborat legislații specifice, Direcțiile pentru Agricultură Județene aflându-se în imposibilitatea de a aplica proceduri specifice în vederea întocmirii de procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor produse de aceste fenomene.

În context, instituția gălățeană amintește de facilitățile oferite de submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”, care îi încurajează pe fermieri să participe la schemele de asigurare private, prin care lista riscurilor eligibile care pot face obiectului contractului de asigurare este mult mai extinsă.

Citit 2668 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Iulie 2021 09:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.