Creditele imobiliare, mai tentante decât cele de consum

Creditele imobiliare, mai tentante decât cele de consum
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Așteptările în general pozitive privind deblocarea economiei, precum și stabilitatea veniturilor populației au făcut ca standardele de creditare să rămână preponderent nemodificate, atât în cazul creditelor imobiliare, cât și al creditelor de consum, potrivit datelor centralizate de BNR.

Împrumuturile acordate populației pe piața bancară gălățeană aveau, la sfârșitul trimestrului doi, o valoare de 2.657,7 milioane de lei, cu 121,7 milioane de lei mai mult față de începutul anului și cu 158 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Evoluția pe cele două categorii de împrumuturi – credite pentru locuințe, respectiv, credite de consum – a fost influențată de mai mulți factori, potrivit ”Sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației” realizat de banca centrală.

”În ceea ce privește împrumuturile pentru locuințe, percepțiile de risc legate de perspectivele economice îmbunătățite și presiunile concurențiale ale altor bănci au avut un impact în sensul relaxării standardelor de creditare, în timp ce costurile de finanțare ale băncilor și situațiile bilanțiere au avut un ușor impact net de înăsprire. Percepțiile privind riscurile au continuat să aibă un impact moderat de înăsprire a standardelor de creditare pentru creditele de consum, contrabalansate de toleranța crescută la risc a băncilor”, se arată în studiul realizat de BNR.

Creditele imobiliare

În aceste condiții, volumul creditelor pentru locuințe a avut, la Galați, o evoluție constant crescătoare, în timp ce creditele de consum au cunoscut o perioadă de ușor regres, pentru ca ulterior să revină pe un trend ascendent.

Ca elemente generale, pe piața imobiliară, peste jumătate dintre instituțiile de credit au semnalat creșterea într-o anumită măsură a prețului locuințelor, de aici inclusiv creșterea nevoii de creditare. La Galați, creditele destinate locuințelor aveau, la sfârșitul trimestrului doi, o valoare de 1.492,5 milioane de lei, în creștere cu 62,2 milioane de lei față de începutul acestui an și cu 100,7 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru perioada următoare, majoritatea băncilor (62 la sută) estimează creșterea într-o anumită măsură a prețurilor proprietăților rezidențiale, în timp ce 38 la sută mizează pe menținerea nemodificată a prețurilor imobiliare. Așteptările pentru următoarea perioadă sunt preponderent de păstrare nemodificată a cererii de împrumuturi imobiliare (64 la sută) sau de creștere moderată a acesteia (36 la sută).

Creditele de consum

Pe segmentul creditelor de consum, peste jumătate dintre băncile respondente în raportul BNR au semnalat creșterea moderată a cererii de credite de consum (60 la sută), în timp ce circa 18 la sută dintre instituțiile de credit consideră că interesul pentru împrumuturile de consum s-a diminuat moderat.

Aceste evoluții s-au confirmat și pe piața bancară gălățeană, ce înregistra, la sfârșitul trimestrului doi, credite de consum în valoare de 1.088,2 milioane de lei, față de 1.049,9 milioane de lei la începutul anului și 1.052,7 în aceeași perioadă a anului trecut.

”În structură, evoluția solicitărilor de credite de consum a fost contrastantă conform răspunsurilor băncilor. Astfel, în cazul creditelor de consum cu ipotecă, majoritatea băncilor (76 la sută) au indicat menținerea constantă a cererii, în timp ce, în cazul creditelor de consum fără ipotecă, 56 la sută dintre instituțiile de credit respondente au declarat că cererea în trimestrul doi 2021 a fost moderat mai mare, 23 la sută consideră că aceasta a fost constantă, restul de 21 la sută raportând scăderea moderată sau substanțială a numărului de solicitări. În cazul cardurilor de credit, jumătate dintre bănci au indicat o evoluție constantă a cererii și circa 46 la sută creșterea moderată sau substanțială a acesteia”, precizează BNR.

Pentru următorul trimestru al anului curent, așteptările instituțiilor de credit sunt preponderent de păstrarea nemodificată a cererii de credite de consum.

Citit 2109 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.