Fostul ministru Costel Alexe a scăpat de controlul judiciar

Fostul ministru Costel Alexe a scăpat de controlul judiciar
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a scăpat de controlul judiciar dispus în dosarul în care este acuzat de DNA că a primit mită 22 de tone de tablă de la Combinatul Siderurgic Liberty Galați, o hotărâre în acest sens fiind luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mai exact, instanța nu a mai admis o nouă prelungire a controlului judiciar, așa cum și-ar fi dorit DNA.

În soluția dată de completul de judecată se arată: "Admite plângerea formulată de petentul Alexe Costel împotriva Ordonanţei nr.176/P/2020 din data de 24 august 2021, emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar. Revocă măsura controlului judicar dispusă prin ordonanţa din data de 27 aprilie 2021 în dosarul nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi, 31 august 2021".

Ca urmare a deciziei ÎCCJ, Costel Alexe scapă de o serie de interdicții impuse în cursul anchetei, precum interdicția de a părăsi țara și de a comunica, direct sau indirect, cu anumite persoane, menționate în ordonanța DNA.

După cum v-am relatat în paginile ziarului "Viața liberă", DNA a început, în aprilie a.c., urmărirea penală împotriva lui Costel Alexe, pentru luare de mită și instigare la delapidare. Printre altele, DNA îl acuză pe fostul ministru al Mediului - în prezent președinte al Consiliului Judeţean Iași - că ar fi pretins din partea conducerii combinatului gălăţean mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu "îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)".

În același dosar, fostul director general al Liberty Galați, Bogdan Grecu, este cercetat pentru dare de mită și delapidare. În acelaşi timp, referitor la situaţia din acest caz, în general, şi în ceea ce-l priveşte pe Bogdan Grecu, în particular, DNA făcea precizarea că "efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

Costel Alexe a susținut că este nevinovat și s-a declarat convins că va demonstra acest lucru în instanță. El a anunțat că, într-un "gest de onoare", se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași.

La rândul său, după începerea anchetei, Bogdan Grecu a renunțat în mod voluntar la funcția de director general al Combinatului Liberty Galați, "pentru a permite investigației în curs să se desfășoare".

Costel Alexe a ținut să salute, printr-o postare pe o rețea de socializare, decizia ÎCCJ: "Încă din prima zi în care mi-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, m-am declarat încrezător în actul de justiție și iată că lucrurile încep să se clarifice. Așa cum am reiterat mereu, sunt cel mai interesat ca acest caz să fie soluționat, pentru a putea să îmi demonstrez nevinovăția".

Citit 1241 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Septembrie 2021 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.