Fără sprijinirea IMM-urilor, scumpirile la energie se vor transfera în prețuri

Fără sprijinirea IMM-urilor, scumpirile la energie se vor transfera în prețuri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În lipsa măsurilor de sprijinire a IMM-urilor, efectul scumpirilor la gaze și energie electrică riscă să se transfere în totalitate asupra consumatorilor, persoane fizice şi juridice, fapt care va conduce la creşterea generalizată a preţurilor şi la scăderea competitivităţii economiei româneşti, avertizează Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte și patronatele gălățene.

În acest context, Guvernul trebuie să clarifice cât mai repede care este modalitatea prin care va compensa IMM-urile pentru cheltuielile cu creşterea preţurilor la energie, un proiect de lege în acest sens fiind anunțat recent de Executiv. "Facturile se anunță foarte mari, efectiv oamenii sunt disperați. Energia înseamnă, de fapt, principalul cost al unei companii, în afară de forța de muncă. În industrie înseamnă între 20 și 30 la sută din costurile unei companii, în comerț înseamnă 15-20 la sută. Dar dacă ne uităm și la celelalte costuri - de transport, de depozitare etc. - toate se scumpesc, pentru că se scumpesc în lanț. Un sistem de compensare este necesar, pentru că altfel riscăm să îngropăm economia", declara recent pentru "Viața liberă" președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Proiectul de lege inițiat de Guvern prevede că susţinerea financiară a IMM-urilor afectate constă atât într-un ajutor nerambursabil pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile suplimentare ocazionate de creşterile de preţuri şi tarife, cât şi/sau dintr-o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau din impozitul pe profit, astfel: ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare; alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau, după caz, din impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri datorat anual de beneficiar, pe o perioadă de cel mult 3 ani, până la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile.

În același timp, proiectul de lege are câteva "hibe".

"Raportat la proiectul de lege, CNIPMMR consideră că sunt necesare clarificări din partea iniţiatorilor privind următoarele aspecte: 1. Stabilirea modalităţii prin care are loc compensarea creşterii costurilor cu energia electrică şi gaze naturale: ajutor nerambursabil de 50 la sută din cheltuielile suplimentare sau deducerea din impozit. Nu este clar ce se înţelege prin <alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozit>; 2. Menţionarea clară a faptului că ajutorul se acordă printr-o schemă de ajutor de minimis implementată de Ministerul Economiei", se menţionează într-un comunicat de presă al CNIPMMR.

Clarificarea acestor aspecte ar face legea aplicabilă și nu ar lăsa loc de interpretări, iar transpunerea ei în practică ar permite amortizarea unor șocuri în economie. Potrivit INS, în luna iulie, preţul energiei electrice era cu 25 la sută mai mare faţă de perioada similară a anului 2020, iar preţul gazelor naturale era cu 20 la sută mai mare faţă de iulie 2020. Prețurile au în continuare o tendință de creștere, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa mediului de afaceri, IMM-urile fiind în categoria agenților economici vulnerabili.

Citit 916 ori Ultima modificare Duminică, 26 Septembrie 2021 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.