Peste 8.000 de IMM-uri gălățene, "așteptate" de serverele ANAF

Peste 8.000 de IMM-uri gălățene, "așteptate" de serverele ANAF
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați le reamintește operatorilor economici încadrați în categoria contribuabililor mici și mijlocii că au obligația de a asigura conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale (denumite AMEF) la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF. Termenul-limită de conectare a AMEF este 30 noiembrie pentru această categorie, a contribuabililor mici și mijlocii.

Conform AJFP, la această dată, la nivelul județului Galați sunt fiscalizate și neconectate la sistemul informatic ANAF aproximativ 11.414 aparate de marcat electronice fiscale, deținute de 8.446 de operatori economici.

Demersul AFP are scopul de a preveni eventualele probleme privind conectarea AMEF, potențial generate de numărul ridicat de solicitări anticipat pe finalul perioadei și evitarea penalizărilor aferente neconectării acestora la sistemul informatic al MF-ANAF. "În vederea evitării supraaglomerării personalului implicat în proximitatea termenului-limită din data de 30.11.2021, vă încurajăm să dispuneți măsurile ce se impun pentru finalizarea cu succes a demersurilor la care facem referire", menționează AJFP.

Prin conectarea caselor de marcat fiscale la serverele ANAF, firmele în cauză vor scăpa de corvoada depunerii periodice a unor declarații, rezultând o simplificare a obligațiilor declarative, în eventualitatea realizării cu succes a procesului și transmiterii datelor complete. În situația în care casele de marcat fiscale sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice, deținătorii au obligația completării și transmiterii declarației F4110, până la termenul anterior menționat. Declarația F4110 se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție pe site-ul ANAF în secțiunea Servicii online - Descărcare Declarații şi se depune în format PDF, cu fișier XML atașat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanță.

AJFP Galați precizează că nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 de lei.

Pentru informații privind procedura de conectare a AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF se poate consulta "Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF", disponibil pe site-ul ANAF, în secțiunea Servicii online-Aparate de marcat electronice fiscale, unde există și un formular unic de contact. De asemenea, informații suplimentare pot fi obținute telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la numărul 031.403.91.60, sau structurile de asistență pentru contribuabili, din cadrul AJFP Galați.

Citit 1708 ori Ultima modificare Joi, 21 Octombrie 2021 23:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.