Beneficiarii venitului minim garantat, încurajați să muncească. Salariu plus bani de la stat, încă șase luni

Beneficiarii venitului minim garantat, încurajați să muncească. Salariu plus bani de la stat, încă șase luni
Ghișeul exterior amenajat la AJOFM Galați, pe perioada restricțiilor impuse de starea de alertă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Beneficiarii gălățeni de ajutor social care vor să iasă, prin angajare, din starea de vulnerabilitate beneficiază de un stimulent prevăzut prin recent adoptata OUG 101/2021. Astfel, ei vor primi ajutorul social de la stat încă șase luni după momentul angajării.

"Persoanele beneficiare de ajutor social, care se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni, beneficiază în continuare, pentru o perioadă de șase luni, de sprijinul financiar acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cuantumul stabilit anterior angajării și plătit de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială", informează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați.

Beneficiarii ajutoarelor sociale rămân în continuare obligați să facă dovada că încearcă în mod real să-și găsească un loc de muncă, prin prezența periodică la acțiunile organizate de AJOFM. În caz contrar, plata ajutorului social este sistată, o nouă cerere putând fi depusă abia după un an.

Legislația actuală impune "obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă conform pregătirii profesionale. Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni. Astfel, serviciile de ocupare vor menține mai strâns legătura cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii și aplicării măsurilor de stimulare a ocupării persoanelor aparținând acestei categorii cu acces mai dificil pe piața muncii, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale în a căror bază de date sunt aceste persoane", menționează AJOFM Galați.

Potrivit Legii nr. 416/2001, persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa AJOFM, pentru încadrare în muncă, şi că nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţie.

Prin persoană aptă de muncă se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învăţământ la zi; are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Conform unei raportări a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Galați, la data de 30 iunie 2021 existau 7.597 de gălățeni beneficiari ai venitului minim garantat, cărora  li s-a achitat în total, în primele șase luni ale anului, suma de 11,6 milioane de lei.

Citit 2634 ori Ultima modificare Vineri, 05 Noiembrie 2021 10:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.